Concluzii
La sfarsitul anului 2010, numarul aproximativ al vehiculelor detinute atat de armata americana cat si de armatele inamice, era de 170. Repartizarea acestora, in functie de armata, era de 110 vehicule americane si 58 de vehicule inamice.
Discrepanta poate parea mare, insa, la capitolul vehicule de lupta, americanii au 14 tancuri grele (din care 4 tunuri autopropulsate au fost deja retrase), si 31 tancuri usoare, pe cand armatele adverse dispun de 19 tancuri grele si 16 vehicule usoare de lupta (8 tancuri si 8 autoblindate). Astfel, armatele inamice compenseaza lipsa artileriei (americanii au 17 piese, plus 8 lansatoare de rachete), cu o superioritate neta in blindate grele, dotate cu tunuri cu o raza foarte mare de actiune.
De asemenea, in randurile formatiilor inamice se mai regasesc si alte vehicule, cum ar fi unitati AA, dintre care un vehicul MAAML si un lansator dublu, ambele ghidate un un radar extrem de puternic.
Orice argument al superioritatii americanilor este demontat, insa, in conditiile in care luptele se poarta in spatiile restranse ale unei camere sau, in cel mai bun caz, ale unei case, facand imposibila dispunerea intregului efectiv al vreunei armate. In general, campaniile sunt purtate cu efective echivalente cu 3, maxim 4 divizii americane (intre 330 si 400 de soldati), de fiecare parte, iar bataliile sunt purtate de unitati de marimea regimentelor (40-60 soldati), sau a diviziilor (90-110 soldati). Astfel, numarul de vehicule care pot participa efectiv la o batalie este extrem de restrans, ajungand, in timpul luptelor date in spatii deschise, la cel mult 15 tancuri grele si usoare si alte 10-15 vehicule de sprijin, de partea americanilor, inamicii putand contracara aceasta forta cu o forta egala ca masura.
Conceptele si tacticile introduse treptat dupa campania din Africa au determinat scaderea graduala a numarului de vehicule implicate intr-o batalie, punandu-se accent mai mult pe manevre si suprimarea focului inamic prin atacuri combinate terestru/aerian. Astfel, numarul vehiculelor din dotarea unei unitati este mai putin important decat tacticile si modalitatile de manevrare ale acestora in timpul unei lupte.
In luna noiembrie a anului 2011, situatia dotarilor terestre era radical diferita fata de aceeasi perioada a anului 2010. Achizitiile masive si reformele structurale au schimbat balanta puterii: din cele peste 400 de vehicule si piese de artilerie, cumulate din toate arsenalele, SUA detinea doar vreo 150, multe din cele adaugate in 2011 fiind piese de artilerie (mortiere si tunuri usoare) si jeep-uri. De asemenea, pe data de 24 Noiembrie 2011 (*data redactarii), armata americana a ajuns la finalul reformei armatei terestre in ceea ce priveste blindatele: 24 tancuri grele M1A1 Abrams, 31 tancuri usoare AMX 30, 7 tancuri grele Panzer VI Tiger si 21 tancuri medii M1 Abrams MT, in total 83 de tancuri, distribuite in 5 divizii blindate si mecanizate.
O alta caracteristica a anului 2011 a fost ca suprematia tancurilor AMX, la numar de exemplare, a fost detronata de jeep-urile Willis LTJ, care au ajuns la peste 60 de bucati (in dotarea tuturor armatelor), si de tancurile M1 Abrams MT, cu peste 45 de piese (dintre care 21 in armata americana).
Luand un exemplu, pentru a ilustra o comparatie, americanii au 83 de tancuri, dintre care 31 grele, pe cand restul natiunilor au acumulat peste 100 de tancuri, dintre care in jur de 40 grele. Iar la cele 100 de blindate se vor adauga, dupa estimari, inca 100, pe durata a 6-8 luni de achizitii.
Si la capitolul transport, armata americana a ramas in urma, la cele 21 de camioane fiind adaugate in jur de 40 de jeep-uri Willis. Armatele altor natiuni, pe de alta parte, pe langa zecile de Willis-uri care vor fi introduse in serviciul lor, pe parcurs (se estimeaza un total de peste 200 de bucati), au primit si camioane grele, cu capacitate mare de transport (alte cateva zeci vor intra in serviciu pana in vara anului 2012).
In august 2012, desi achizitiile au fost suspendate de 5 luni, situatia s-a schimbat destul de mult fata de luna noiembrie 2011. Astfel, numarul total de vehicule, aparate de zbor si piese auxiliare achizitionate de la toysoldiersdepot.com si de la comercianti locali (in perioada martie 2011 - februarie 2012) a trecut de 450 de bucati (numar aproximat in scadere). Numarul de vehicule Willis LTJ a ajuns aproape de 100 iar numarul tancurilor Abrams MT a depasit 70. De asemenea si vehiculele Panhard au depasit numarul de 31 de bucati al tancurilor AMX, ajungand la 38 de piese.Aviatia, de asemenea, a primit cateva zeci de aparate grele, MiG 21, A4 si F15, precum si un numar consistent de elicoptere usoare si grele. De asemenea, reforma armatei americane a continuat, multe dintre cantitatile de vehicule ce trebuiau livrate initial fiind scazute (numai 19 Abrams MT vor dota diviziile blindate si motorizate). Multe piese de artilerie au fost, de asemenea, incluse in arsenalul american, cum ar fi cele 20 de mortiere de 3 mm si FG-urile 3, toate acestea fiind tractate/transportate de vehicule Willis, ca rezultat al reformei motorizarii intregului contingent de artilerie american.