joi, 31 martie 2011

Fortele militare - Armata terestra - Suportul infanteriei - M2 Browning .50 cal Heavy MG

Suportul infanteriei


Nume: M2 .50 cal Heavy MG
Raza de actiune: 35 - 40 - 45 cm (precis - imprecis - maxim)
Penetrare blindaj: 0

Mitralierele M2 sunt cele mai puternice mitraliere din dotarea tuturor fortleor militare, cu exceptia armelor automate montate pe vehicule.
Acestea asigura mai mult partea defensiva a unei armate, fiind extrem de fiabile in roluri antiaeriene si avand o cadenta ridicata (insa care nu o depaseste pe cea a mitralierelor Vickers), care asigura saturarea unei tinte de la distante apreciabile si cu proiectile de calibru mare.
Pot fi folosite si in roluri ofensive, insa lungimea mare a tevii este un impediment in procesul de camuflare si protectie, fiind greu de amplasat la adapostul unor obstacole de teren. Teava lunga asigura, insa, un foc precis, la distante mari.
Arma face parte din seturile acestea, si, impreuna cu o arma antitanc, asigura suportul infanteriei pentru toate celelalte tipuri de unitati.
Mitraliera se gaseste in doua sau 3 culori, cele de culoare maro fiind destinate armatei americane, iar cele de culoare albastra sau galbena, armatelor inamice.
Armata SUA dispunde de aproximativ 8 mitraliere M2, in jur de 30 fiind disponibile pentru dotarea altor armate (Germania a facut uz de acestea, in timpul campaniilor din 2005 - 2009).

Comparatie intre soldati, la diferite scari: de la stanga la dreapta - arcas estic din trupele auxiliare romane, scara 1/72; soldat (din trupele mele americane), scara ~ 1/65; Browning M2 .50 cal cu servant, scara ~ 1/35;

vineri, 18 martie 2011

Protocoale - Registrul artileriei (Al doilea format)

Registrul artileriei (Al doilea format   Noiembrie 2010 - Prezent)

Protocolul pentru misiuni de foc

Data - Data solicitarii misiunii de foc
Ora - Ora solicitarii misiunii de foc (ora la care bateria trebuie sa execute misiunea, nu ora la care este solicitata misiunea)
Obs - Coordonatele OBSERVATORULUI  pe grid-ul (harta) desemnata
Bat - Bat - Bateria - Numarul de ordine al bateriei / denumirea bateriei
Bat - Tip - Bateria - Tipul pieselor de artilerie din bateria care trebuie sa execute misiunea
Bat - Nr - Bateria - Numarul de piese de artilerie de un tip din bateria care executa misiunea
Tinta - C1, C2, C3 - Tinta - Coordonatele tintei, in functie de forma pe care o poate lua aceasta (punctiforma, liniara, poligonala)
Tinta - Raza - Tinta - Marimea razei, daca tinta este circulara
Tinta - Desc - Tinta - Descriere scurta a tintei, pentru ca artileristii sa ajusteze piesele de artilerie in functie de tinta
Obuze - Nr - Obuze - Numarul de obuze tras de fiecare piesa de artilerie in parte, asupra tintei
Obuze - Tip - Obuze - Tipul obuzelor trase de fiecare piesa de artilerie in parte asupra tintei
Mis - Tipul misiunii pe care bateria trebuie sa-l execute (foc de efect, ajustare, etc.)
Dist - Obs - Distanta - Distanta de la observator la tinta
Dist - Bat - Distanta - Distanta de la baterie la tinta
Hrt - Codul hartii, transmis pentru ca observatorul si comandantul bateriei sa foloseasca aceeasi harta
Cod mis - Codul misiunii, stabilit de comandantul bateriei, in cazul in care aceasta trebuie repetata, pentru a evita repetitia intregului protocol
Observ - Observatii, care includ si protocolul "Danger close"

Formatul


Completat

Protocoale - Registrul artileriei (Primul format)

Registrul artileriei (Primul format   Februarie 2010 - Noiembrie 2010)

Protocolul pentru misiuni de foc

Data - Data solicitarii misiunii de foc
Ora - Ora solicitarii misiunii de foc (ora la care bateria trebuie sa execute misiunea, nu ora la care este solicitata misiunea)
Bateria - Informatii necesare: Indicativul bateriei, numarul si tipul gurilor de foc si unitatea (Divizia), din care face parte bateria
Obuze/piesa - Numarul de obuze trase de fiecare gura de foc si tipul acestora (AP - armor piercing, HE - high explosive, SG - smoke grenade, TF - time fuse)
Azimut (obs) - Azimutul la care se afla observatorul relativ la puctul de referinta al tintei
Aziumut (bat) - Azimutul la care se afla bateria relativ la punctul de referinta al tintei
Distanta  - Distanta aproximativa la care se afla tinta, fata de baterie (se completeaza cu 2 valori diferite, distanta precisa fiind aproximata intre acele 2 valori)
Elevatie - Elevatia pieselor de artilerie (a nu se confunda cu elevatia relifului)
Harta - Se completeaza cu o valoare notata pe harta, in puctul in care se afla tinta

Calculul azimutului

Azimutul reprezinta unghiul pe care il face segmentul determinat de locatia observatorului si locatia tintei, cu nordul geografic. Pentru calcularea azimutului tintei, un observator (Observatorul 1), foloseste o busola. Punctul zero al busolei este indreptat catre tinta. Unghiul descris de nordul indicat de busola si punctul zero al acesteia (care este indreptat spre tinta), reprezinta azimutul. In mod identic se calculeaza si pentru aflarea pozitiei tintei fata de baterie (Observatorul 2)
Azimutul poate avea valori cuprinse intre 0 (zero) si 359 de grade.

Formatul


Completat
(Mort. Bat - Baterie mortiere; 2x35 - 2 Obuziere 35)


Principiul practic

Pentru a evita orice fel de probleme de comunicare intre unitati si pentru a tine o evidenta extrem de precisa asupra oricarei actiuni (a artileriei, in acest caz), m-am decis sa definesc un sistem simplu si eficient de comanda a misiunilor de foc.

Pentru acest sistem se foloseste o busola (eu am una de tip militar, care imi inlesneste calculul azimutului), si o fisa pentru evidenta (cum e cea de mai sus).

O misiune de foc are la baza trei unitati:
1. Tinta -  o arie sau o zona punciforma ce trebuie bombardata.
2. Observatorul - unitatea sau soldatul ce solicita o misiune de foc si care transmite bateriei datele necesare lovirii tintei.
3. Bateria - unitatea militara dotata cu piese de artilerie (lansatoare de rachete, obuziere, mortiere, tunuri de camp), ce executa misiunea de foc solicitata de observator. Bateria poate avea, de asemenea, si rol de observator.

Sistemul:
O unitate se deplaseaza pe un camp de lupta sau intr-un teritoriu ostil. La un moment dat, in calea sa se poate afla un obstacol, reprezentat de o unitate inamica. Acest obstacol poate fi o unitate de infanterie, o unitate de tancuri, un lunetist, o pozitie de artilerie, o pozitie de infanterie fortificata, etc. Daca comandatul unitatii decide ca unitatea sa nu poate distruge obstacolul doar prin forta, sau daca orice incercare de a depasi sau cuceri obstacolul este respinsa de adversar, acesta poate solicita o misiune de foc.
Dupa ce se hotaraste sa solicite o misiune de foc, comandantul (sau observatorul), consulta ultima harta actualizata, in care sunt trecute pozitiile fiecarei unitati. Comandantul bateriei are la dispozitie aceleasi harti, astfel incat poztitiile atat ale bateriei cat si ale observatorului sunt cunoscute de catre fiecare in parte.
Observatorul intra in contact cu comandatul bateriei si ii comunica azimutul sau (pozitia sa fiind deja cunoscuta de comandantul bateriei), azimutul bateriei si distanta de la baterie pana la tinta (pozitia bateriei fiind deja cunoscuta observatorului), si numarul si tipul de obuze pe care bateria trebuie sa le traga asupra tintei. Comandantul bateriei calculeaza elevatia pieselor de artilerie, in functie de distanta fata de tinta si ii comunica observatorului indicativul tintei (un numar ce defineste pozitia tintei pe harta; in cazul in care observatorul mai solicita o misiune de foc impotriva aceleiasi tinte, nu mai trebuie sa specifice decat indicativul acesteia si numarul de obuze pe care bateria trebuie sa le traga). Punctul de intersectie al celor 2 azimuturi si al distantei, trasata cu un compas, reprezinta tinta.
Cand misiunea este confirmata catre observator, acesta comunica unitatii sale sa se adaposteasca, dupa care da unda verde bateriei. Aceasta executa misiunea de foc si asteapta confirmarea distrugerii tintei. In caz contrar, observatorul poate solicita alte misiuni de foc asupra aceleiasi tinte sau asupra altora.


vineri, 4 martie 2011

Fortele militare - Armata terestra - Suportul infanteriei - Vickers Heavy MG

Suportul infanteriei


Nume: Vickers Heavy MG
Raza de actiune: 25 - 30 - 40 cm (precis - imprecis - maxim)
Penetrare blindaj: 0

Aceasta mitraliera este componenta a setului acesta, impreuna cu lansatorul de rachete antitanc Bazooka.
Este prezenta numai in arsenalul armatei americane si este folosita ca arma pentru reprimarea infanteriei, de la distante medii si scurte. In general, rolul acestei mitraliere este mai mult ofensiv, fiind o componenta cheie a tacticii "fire and maneuver" sau in asalturi asupra unor pozitii fixe, unde este folosita ca baza de foc.
Cadenta mitralierei este destul de ridicata, insa calibrul inferior mitralierei M2 si teava mai scurta, reprezinta un dezavantaj in actiuni defensive sau in manevre ample, pe distante mari.
A intrat in arsenalul american in timpul campaniei din Rusia, fiind atestata intr-un raport, pentru prima data, pe 29 Nov 2004, in timpul bataliei de la Sangar. De atunci, a fost prezenta pe toate fronturile, asigurand un suport vital pentru infanteria americana.
Teava scurta o face mai usor de amplasat si manevrat in spatii inguste, insa inaltimea soldatului care o manevreaza poate deveni un real dezavantaj cand lupta se duce in locuri fara obstacole inalte.
In jur de 8 mitraliere Vickers erau disponibile pentru armata americana la inceputul anului 2011.

Fortele militare - Armata terestra - Suportul infanteriei - Introducere (postarea 42)

Introducere

In orice confruntare moderna, soldatii s-au bazat, pe langa armele personale si vehicule, pe arme de suport: mitraliere grele sau usoare, mortiere, lansatoare de rachete antitanc, aruncatoare de flacari, detectoare de mine, etc.
De obicei, aceste arme sunt integrate in "armata" pe care o cumparam, fiind manevrate de un soldat. Eu am decis sa fac o distinctie clara intre soldatii care manevreza astfel de arme si restul armatei, avand in vedere importanta crescuta a acestora. Dar, trecand peste faptul ca soldatii in cauza opereaza cu arme speciale, acestia nu se disting cu nimic fata de restul setului (de obicei).
Aceste arme sunt prezente in fiecare armata, insa, de obicei, nu le integrez in unitati speciale ci le las autonome, pentru a le putea schimba usor pozitia, fara a se crea nicio confuzie. Exceptie fac batalioanele mixte americane, cate unul in fiecare divizie, care contin mitraliere usoare, mortiere, aruncatoare de flacari, etc. Insa si in cazul armatei americane, mitralierele grele Vickers si .50 cal sunt independente fata de restul unitatilor.
In general, armele pentru suportul infanteriei sunt, ca si model, comune, in toate armatele pe care le reprezint.

joi, 3 martie 2011

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - Concluzii

Concluzii

La sfarsitul anului 2010, numarul aproximativ al vehiculelor detinute atat de armata americana cat si de armatele inamice, era de 170. Repartizarea acestora, in functie de armata, era de 110 vehicule americane si 58 de vehicule inamice.
Discrepanta poate parea mare, insa, la capitolul vehicule de lupta, americanii au 14 tancuri grele (din care 4 tunuri autopropulsate au fost deja retrase), si 31 tancuri usoare, pe cand armatele adverse dispun de 19 tancuri grele si 16 vehicule usoare de lupta (8 tancuri si 8 autoblindate). Astfel, armatele inamice compenseaza lipsa artileriei (americanii au 17 piese, plus 8 lansatoare de rachete), cu o superioritate neta in blindate grele, dotate cu tunuri cu o raza foarte mare de actiune.
De asemenea, in randurile formatiilor inamice se mai regasesc si alte vehicule, cum ar fi unitati AA, dintre care un vehicul MAAML si un lansator dublu, ambele ghidate un un radar extrem de puternic.
Orice argument al superioritatii americanilor este demontat, insa, in conditiile in care luptele se poarta in spatiile restranse ale unei camere sau, in cel mai bun caz, ale unei case, facand imposibila dispunerea intregului efectiv al vreunei armate. In general, campaniile sunt purtate cu efective echivalente cu 3, maxim 4 divizii americane (intre 330 si 400 de soldati), de fiecare parte, iar bataliile sunt purtate de unitati de marimea regimentelor (40-60 soldati), sau a diviziilor (90-110 soldati). Astfel, numarul de vehicule care pot participa efectiv la o batalie este extrem de restrans, ajungand, in timpul luptelor date in spatii deschise, la cel mult 15 tancuri grele si usoare si alte 10-15 vehicule de sprijin, de partea americanilor, inamicii putand contracara aceasta forta cu o forta egala ca masura.
Conceptele si tacticile introduse treptat dupa campania din Africa au determinat scaderea graduala a numarului de vehicule implicate intr-o batalie, punandu-se accent mai mult pe manevre si suprimarea focului inamic prin atacuri combinate terestru/aerian. Astfel, numarul vehiculelor din dotarea unei unitati este mai putin important decat tacticile si modalitatile de manevrare ale acestora in timpul unei lupte.

In luna noiembrie a anului 2011, situatia dotarilor terestre era radical diferita fata de aceeasi perioada a anului 2010. Achizitiile masive si reformele structurale au schimbat balanta puterii: din cele peste 400 de vehicule si piese de artilerie, cumulate din toate arsenalele, SUA detinea doar vreo 150, multe din cele adaugate in 2011 fiind piese de artilerie (mortiere si tunuri usoare) si jeep-uri. De asemenea, pe data de 24 Noiembrie 2011 (*data redactarii), armata americana a ajuns la finalul reformei armatei terestre in ceea ce priveste blindatele: 24 tancuri grele M1A1 Abrams, 31 tancuri usoare AMX 30, 7 tancuri grele Panzer VI Tiger si 21 tancuri medii M1 Abrams MT, in total 83 de tancuri, distribuite in 5 divizii blindate si mecanizate.
O alta caracteristica a anului 2011 a fost ca suprematia tancurilor AMX, la numar de exemplare, a fost detronata de jeep-urile Willis LTJ, care au ajuns la peste 60 de bucati (in dotarea tuturor armatelor), si de tancurile M1 Abrams MT, cu peste 45 de piese (dintre care 21 in armata americana).
Luand un exemplu, pentru a ilustra o comparatie, americanii au 83 de tancuri, dintre care 31 grele, pe cand restul natiunilor au acumulat peste 100 de tancuri, dintre care in jur de 40 grele. Iar la cele 100 de blindate se vor adauga, dupa estimari, inca 100, pe durata a 6-8 luni de achizitii.
Si la capitolul transport, armata americana a ramas in urma, la cele 21 de camioane fiind adaugate in jur de 40 de jeep-uri Willis. Armatele altor natiuni, pe de alta parte, pe langa zecile de Willis-uri care vor fi introduse in serviciul lor, pe parcurs (se estimeaza un total de peste 200 de bucati), au primit si camioane grele, cu capacitate mare de transport (alte cateva zeci vor intra in serviciu pana in vara anului 2012).

In august 2012, desi achizitiile au fost suspendate de 5 luni, situatia s-a schimbat destul de mult fata de luna noiembrie 2011. Astfel, numarul total de vehicule, aparate de zbor si piese auxiliare achizitionate de la toysoldiersdepot.com si de la comercianti locali (in perioada martie 2011 - februarie 2012) a trecut de 450 de bucati (numar aproximat in scadere). Numarul de vehicule Willis LTJ a ajuns aproape de 100 iar numarul tancurilor Abrams MT a depasit 70. De asemenea si vehiculele Panhard au depasit numarul de 31 de bucati al tancurilor AMX, ajungand la 38 de piese.Aviatia, de asemenea, a primit cateva zeci de aparate grele, MiG 21, A4 si F15, precum si un numar consistent de elicoptere usoare si grele. De asemenea, reforma armatei americane a continuat, multe dintre cantitatile de vehicule ce trebuiau livrate initial fiind scazute (numai 19 Abrams MT vor dota diviziile blindate si motorizate). Multe piese de artilerie au fost, de asemenea, incluse in arsenalul american, cum ar fi cele 20 de mortiere de 3 mm si FG-urile 3, toate acestea fiind tractate/transportate de vehicule Willis, ca rezultat al reformei motorizarii intregului contingent de artilerie american.

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - AA Truck Platform

Artileria


Nume : AA Truck Platform
Tip : Transportor tunuri AA

Serviciu activ : 2003

Dimensiuni :
Lungime : 11.5 cm
Latime : 3.9 cm
Inaltime : 8 cm

Viteza maxima : 0.1 m/s
Autonomie : 15 m

Armament :
___Armament principal :
______Tun : 2 mm, 2 tunuri AA
______Raza de actiune : 1.6 m
______Tipuri munitie : HE Shell
_________Raza exploziei : 0.02 m
_________Distruge : Aparate de zbor/vehicule neblindate

Capacitate transport : 4

Vehicule similare :

Camionul a intrat, initial, ca majoritatea vehiculelor, in dotarea armatei SUA. Prima unitate din care a facut parte a fost Divizia 2 Blindate, care, prin anii 2003-2004, reunea o gama larga de masini de lupta, printre care si M48 Patton si Centurion HT. Imediat dupa restructurarea diviziei, vehiculul a fost transferat o perioada scurta la o brigada antiaeriana independenta. In momentul desfiintarii brigazii si integrarii dotarilor ei in divizii de blindate si infanterie, camionul a fost retras din serviciu.
In lupta, a fost folosit, pentru prima data, de germani, in timpul campaniei din Italia. Rolul principal al acestei masini a fost cel de platforma antiaeriana, rol pe care l-a indeplinit cu succes, in aceasta campanie., contribuind decisiv la doborarea celor 7 avioane, pierdute de americani in Italia.
Constructia masiva a camionului reprezinta un dezavantaj in conditiile in care tacticile aeriene au evoluat, armamentul aerian putandu-l distruge de la distante foarte mari. De asemenea, este foarte vulnerabil impotriva atacurilor terestre de la distante mari.
Un rol excelent indeplinit de tunurile platformei a fost cel de reprimare a infanteriei, cadenta mare de tragere fiind un avantaj greu de egalat de armele adversarului.
Camuflajul camionului reprezinta, de asemnea, un avantaj critic, mai ales in cazul atacurilor aeriene.
Un singur astfel de camion se afla la dispozitia armatelor adverse.

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - FeldKanone 25

Artileria


Nume : FeldKanone 25

Tip : Artilerie de camp
Serviciu activ : 2008

Dimensiuni :
Lungime : 7.1 cm
Latime : 2 cm
Inaltime : 2.8 cm

Armament :
___Tun: 2.5 mm
___Raza de actiune : 1.2 m
___Tipuri munitie : HE Shell
______Raza exploziei: 0.03 m
______Raza raspandire srapnel: 0.05 m
______________AP Shell
______Distruge : Blindaj greu
 
Vehicule similare:

Tunul de camp, fabricat de Hat, este la scara 1/72 iar cutia in care este achizitionat contine 3 astfel de piese.
Initial, acesta a intrat in probe pentru armata americana, care era in cautarea unei piese de artilerie destul de mica pentru a fi manevrata in spatii restranse, si destul de puternica pentru a distruge, cel putin de la distanta mica, blindate grele. Rolul primar al acestui tun a fost, insa, de a oferi infanteriei un mijloc eficient de a bombarda pozitii inamice, fara a solicita piesele grele de artilerie sau tancurile (la momentul achizitiei, in dotarea armatei americane nu se aflau nici Obuzierul 35 nici FG 5). Intrarea in serviciu a celor din urma a insemnat renuntarea imediata la FK 25-uri, care au trecut in dotarea armatei germane.
Pe langa avantajele enumerate mai sus, tunul poate fi foarte usor transportat de la o locatie la alta, chiar si de catre infanterie. Desi poate indeplini si roluri antitanc, bataia scurta si profilul inalt face ca acest rol sa fie destul de limitat.
In teren, s-a comportat cel mai bine in defensiva, fiind foarte mobil si putand fi folosit chiar si in prima linie. A fost, de asememea, folosit si de americani, care au avut o piesa capturata in timpul campaniei din Germania, in ofensivele scurte, unde era extrem de eficient ca si unitate de reprimare a infanteriei.
Dotarea armatei inamice poate dispune de 3 tunuri de camp de calibru 25 mm.

A doua debarcare a Diviziei 1 Blindate (Batalionul 3)
Guadalcanal, 10 Feb 2010, Ora 18.00
FK 25 capturat de americani, folosit impotriva unui atac japonez la baioneta

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - AD Panhard 178

Vehicule blindate


Nume : AD Panhard 178

Tip : Autoblindata usoara
Serviciu activ : 2008

Dimensiuni :
Lungime : 6.5 cm
Latime : 3.15 cm
Inaltime : 3.1 cm

Viteza maxima : 0.15 m/s
Autonomie : 10 m


Armament :
___Armament principal :
______Tun : 1.5 mm, teava scurta
______Raza de actiune : 0.55 m
_________Tipuri munitie : HE Shell
_________Raza exploziei: 0.005 m
_________Raza raspandire srapnel: 0.01 m
______________________AP Shell
_________Distruge : Vehicule neblindate sau cu blindaj foarte subtire
___Armament secundar :
______Mitraliera : -
______Raza de actiune : -

Blindaj : Usor
Capacitate transport : 1


Vehicule similare :

Acest blindat a intrat in uz in iarna anului 2008 (decembrie), neavand echivalent in armata americana. Faptul ca reprezinta un ideal vehicul atat pentru recunoastere cat si pentru luptele in orase , Panhard-ul este din start peste standardele vehiculelor de recunoastere sau suport, americane, fiind si blindat si avand si un tun, de calibru mic, ce-i drept, insa cu tragere rapida, ce poate scoate din actiune unitatile inamice de recunoastere sau formatiile mici de infanterie.
Desi a intrat in serviciu in 2008, abia in vara anului 2009 a participat, efectiv, la lupte, demonstrandu-si valoarea in fata unitatilor americane destul de slab inzestrate (la acel moment), din zona Plateau.
Un dezavantaj mare il reprezinta faptul ca este vulnerabil la focul oricarei arme antitanc, putand fi, astfel, destul de facil scoasa din uz, lasand panzergrenadierii care il urmeaza extrem de vulnerabili.
In serviciu am 8 Panhard-uri, grupate, de regula intr-una sau 2 divizii Panzergrenadier, alaturi de un numar similar de Jeep-uri.

Update (18 Aug 2012): Numarul de vehicule Panhard a crescut, prin achizitiile facute in perioada martie 2011 - ianuarie 2012 la 38. De asemenea, in septembrie 2011, acesta a inceput sa fie inclus si in diviziile americane, ca vehicul blindat pentru genisti.

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - Willis GP (HTJ, MTJ, LTJ)

Vehicule transport


 Nume : Willis Light Transportation Jeep

Tip : Jeep Transport
Serviciu activ : 2008

Dimensiuni :
Lungime : 6.5 cm
Latime : 3.2 cm
Inaltime : 3.6 cm

Viteza maxima : 0.15 m/s
Autonomie : 15 m


Armament :
___Armament principal :
______Tun : -
______Raza de actiune : -
______Tipuri munitie : -
______Distruge : -

Capacitate transport : 3

Vehicule similare :
Willis Overland Jeep

Nume : Willis Medium Transportation Jeep

Tip : Jeep Transport
Serviciu activ : 2005

Dimensiuni :
Lungime : 7.6 cm
Latime : 3.25 cm
Inaltime : 3.7 cm

Viteza maxima : 0.15 m/s
Autonomie : 10 m


Armament :
___Armament principal :
______Tun : -
______Raza de actiune : -
______Tipuri munitie : -
______Distruge : -

Capacitate transport : <4

Vehicule similare :

Nume : Willis Heavy Transportation Jeep

Tip : Jeep Transport
Serviciu activ : 2003

Dimensiuni :
Lungime : 11.3 cm
Latime : 5.1 cm
Inaltime : 3.7 cm

Viteza maxima : 0.15 m/s
Autonomie : 10 m


Armament :
___Armament principal :
______Tun : -
______Raza de actiune : -
______Tipuri munitie : -
______Distruge : -

Capacitate transport : ~9

Vehicule similare :


Cele 3 modele de vehicule indeplinesc cam aceleasi roluri ca si Willis-ul folosit de americani.
Daca cele mici si cele medii n-au capacitate mare de transport, cele grele pot transporta pana la 12 soldati. Astfel, reprezinta un mijloc util pentru transportul trupelor motorizate, in timpul unui atac rapid.
Ca dezavantaj major, jeep-urile grele sunt foarte vulnerabile la atacurile aeriene si la focul artileriei.
Capacitatea mare de transport si viteza au facut ca americanii sa foloseasca WHTJ-urile capturate in timpul bataliilor din Ardeni si St Lo, impotriva nemtilor, in batalia pentru Berlin.
Armatele inamice au in dotare 9 WHTJ, 8 WLTJ si 2 WMTJ.

Dupa achizitiile din 2011-2012, numarul WLTJ a crescut considerabil, ajungand la aproape 100 de bucati. O parte considerabila dintre acestea a ajuns in dotarea armatei americane, masura prin care s-a asigurat motorizarea artileriei si transportul partial al unitatilor speciale.

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - Centurion LT

Blindate


Nume : Centurion Light Tank

Tip : Tanc usor
Serviciu activ : 2008

Dimensiuni :
Lungime : 9.0 cm
Latime : 3.3 cm
Inaltime : 2.3 cm

Viteza maxima : 0.15 m/s
Autonomie : 15 m


Armament :___Armament principal :
______Tun : 2 mm, teava ghintuita
______Raza de actiune : 0.8 m
______Tipuri munitie : HE Shell
_________Raza exploziei: 0.01 m
_________Raza raspandire srapnel: 0.03 m
___________________AP Shell
_________Distruge : Blindaj usor
___Armament secundar :
______Mitraliera : -
______Raza de actiune : -

Blindaj : Usor
Capacitate transport : <1


Vehicule similare :
AMX 30

Acest tanc, de marimi apropiate de cele ale AMX-ului, indeplineste cam aceleasi roluri ca si omologul sau, din tabara americana.
Cele 2 diferente in dezavantajul CLT sunt numarul net inferior numarului de AMX-uri din dotarea americanilor si inaltimea ceva mai mare a CLT-ului, ceea ce il face mai vulnerabil focului antitanc.
Avantajele pe care le are asupra tancurilor usoare inamice constau intr-o viteza mai mare de rotatie a turelei precum si intr-o precizie ceva mai mare a tunului din dotare, fapt ce poate fi contracarat de echipajele adverse mai experimentate.
Acest tanc vine intr-un camuflaj verde inchis, un avantaj real pe teren inchis la culoare.
Momentan, armata inamica detine 8 tancuri CLT, grupate intr-o divizie blindata, de obicei.

De mentionat faptul ca aceste tancuri au compus Divizia 3 Panzer, comandata de Generalul Hermann Hoth, care a participat la stavilirea actiunilor americane in Normandia, a fost responsabila cu ocuparea zonei Roi si cu asigurarea flancului german stang, in timpul ofensivei Ardeni si a fost desemnata sa apere flancul drept al Reichstag-ului, in ultimile zile ale razboiului (cand a si reusit sa creeze mari dificultati Diviziei 2 Blindate US). In timpul defensivei Berlinului, Divizia 3 Panzer s-a aflat in subordinea Generalului Heinz Guderian (Armata a XI-a Panzer), alaturi de Divizia 18 Panzer (Gen. E. Hoepner).

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - Centurion HT

Blindate


Nume : Centurion Heavy Tank

Tip : Tanc greu
Serviciu activ : 2003

Dimensiuni :

Lungime : 13.7 cm
Latime : 5.1 cm
Inaltime : 3.8 cm

Viteza maxima : 0.1 m/s
Autonomie : 20 m

Armament :
___Armament principal :
______Tun : 3 mm, teava ghintuita
______Raza de actiune : 1.5 m
______Tipuri munitie : HE Shell
_________Raza exploziei : 0.02 m
_________Raza raspandire srapnel : 0.04 m
___________________AP Shell
_________Distruge : Blindaj greu
___Armament secundar :
______Mitraliera : -
______Raza de actiune : -

Blindaj : Greu
Capacitate transport : <5
Vehicule similare :
Jagdpanzer 4

Panzer 4
M48 Patton
Panzer 6 Tiger

Desi nu e la fel de masiv ca un M48, este aproape la fel de puternic, fiind si avantajat de o inaltime cu mult sub cea a tancului precedent.
Centurion HT si-a inceput cariera in armata americana, ca parte a Diviziei 2 Blindate, insa, dupa o scurta perioada, a fost trecut in rezerva, fiind, mai apoi, cedat diverselor factiuni.
CHT este un vehicul rapid, excelent, atat in ofensive, cat si in defensive, datorita tunului sau cu tragere rapida si a formei usor de camuflat.
Un dezavantaj critic este reprezentat de garda extrem de joasa (atinge solul in majoritatea cazurilor). Asfel, vehiculul are dificultati in deplasarea pe terenuri mai putin netede.
La ora actuala, 8 CHT-uri sunt disponibile, fiind, de obicei, trecute in dotarea diviziilor experimentate sau in a celor de elita.

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - M48 Patton (postarea 34)

Blindate


Nume : M48 Patton

Tip : Tanc greu
Serviciu activ : 2004

Dimensiuni :

Lungime : 15.7 cm
Latime : 6.6 cm
Inaltime : 5.7 cm

Viteza maxima : 0.1 m/s
Autonomie : 20 m

Armament :
___Armament principal :
______Tun : 4 mm, teava ghintuita
______Raza de actiune : 1.8 m
______Tipuri munitie : HE Shell
_________Raza exploziei : 0.03 m
_________Raza raspandire srapnel : 0.05 m
___________________AP Shell
_________Distruge : Blindaj greu
___Armament secundar :
______Mitraliera : -
______Raza de actiune : -

Blindaj : Greu
Capacitate transport :5

Vehicule similare :
Jagdpanzer 4

Centurion Heavy T
Panzer 4
Panzer 6 Tiger

M48 este un tanc masiv, puternic inarmat, care poate face fata oricarui alt blindat greu. Calibrul tunului, cuplat cu lungimea tevii, asigura o bataie de aproape 2 metri, tunul fiind eficient impotriva blindatelor grele de la distante de 1.4 - 1.6 metri. Lipsa armamentului secundar este o vulnerabilitate in cazul unor atacuri de la mica distanta cu arme antitanc, insa blindatul trebuie folosit, in mod tactic, doar in arii deschise, fara obstacole, unde isi poate alege tintele de la distanta.
Blindajul, in special cel frontal, rezista la multiple lovituri de 3 mm si de calibru mai mare, fiind vulnerabil doar la distante mici.
Masivitatea tancului reprezinta si un dezavantaj, silueta fiind vizibila de la distante mari iar manevrabilitatea, scazuta, in localitati sau in zone cu numeroase obstacole.
Tancurile au camuflaj monocrom, grei inchis sau verde deschis. Numarul total al tancurilor M48 este de 11.

Scurt istoric al serviciului activ
Initial, intregul efectiv de tancuri M48 a facut parte din Divizia 2 Blindate americana, insa, la scurt timp, acesta a fost cedat, intrand in componenta altor armate.
Armata in care a fost folosit extensiv a fost cea germana, care l-a incorporat in Diviziile sale Panzer in timpul campaniilor din Africa, Franta si Germania. Acest tanc a fost principalul actor in ofensiva germana din timpul campaniei Normandia-Ardeni, din 2009.

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - MRSSGR

Platforme radar


Nume : MRSSGR (Medium Range Search, Survaillance
and Guidance Radar) "Truck radar"

Tip : Radar cautare/supraveghere/ghidaj
Serviciu activ : 2005

Dimensiuni :

Lungime : 10.3 cm
Latime : 3.3 cm
Inaltime : 6.5 cm

Viteza maxima : 0.1 m/s
Autonomie : 20 m


Radar :
___Raza de actiune : 50 m
___Altitudinea : 20 m
___Azimut : 360 grade

Capacitate transport : 2

Vehicule similare :

In principiu, masina asta face aceleasi lucruri ca si SRSSGR, insa pe o distanta si la o inaltime mai mari.
O diferenta sesizabila ar fi marimea. Acest radar nu e atat de usor de ascuns ca precedentul, insa e mult mai protejat impotriva rachetelor anti-radar, printr-un sistem de bruiaj destul de eficace.
Detin 2 asemenea masini, 1 la Divizia 2 Blindate si 1 la Divizia 3 Blindate.

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - SRSSGR

Platforme radar


Nume : SRSSGR (Short Range Search, Survaillanceand Guidance Radar) "Willis radar"

Tip : Radar cautare/supraveghere/ghidaj
Serviciu activ : 2003

Dimensiuni :

Lungime : 8.3 cm
Latime : 3.6 cm
Inaltime : 3.8 cm

Viteza maxima : 0.15 m/s
Autonomie : 20 m

Radar :
___Raza de actiune : 30 m
___Altitudinea : 10 m
___Azimut : 360 grade

Capacitate transport : 2

Vehicule similare :

Este prima unitate radar pe care am achizitionat-o, fiind, multa vreme, si singura unitate radar din dotarea armatei americane.
Dupa cum denota si denumirea, radaraul este de tip multifunctional: detecteaza aparatele inamice, detine IFF (interogation friend or foe), este conectat la sistemul AA, caruia ii furnizeaza datele necesare pentru lansarea rachetelor, este radarul care ghideaza rachetele sol-aer, poate fi folosit, de asemenea, si ca radaral turnului de control, asigurand traficul aerian.
Instalatia e de mici dimensiuni, fiind astfel, ferita de ochii "intrusilor".
Este destul de vulnerabil la rachetele anti-radiatie, insa de obicei, este protejat atat de la sol, de unitati AA, precum si din aer.
Eu il plasesz, in general, sub o piesa de mobilier de inaltime medie (masuta de cafea, pat,scaun,etc.), facandu-l, astfel, aproape invulnerabil la atacurile aeriene.
Detin un astfel de radar, in componenta Diviziei 1 Blindate.

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - Flak 4

Artileria


Nume : Flak 4

Tip : Artilerie anti-aeriana/anti-tanc
Serviciu activ : 2005

Dimensiuni :
Lungime : 13.4 cm
Latime : 5.4 cm
Inaltime : 13.2 cm

Armament :
___Tun : 4 mm
___Raza de actiune : 1.7 m
___Tipuri munitie : HF Shell
______Raza exploziei : 0.04 m
______Raza raspandire srapnel : 0.06 m
________________AP Shell
______Distruge : Blindaj greu

Vehicule similare :

Flak-ul 4 e complet imobil, fiind destul de greu de mutat dintr-o pozitie intr-alta. De aceea, este recomandat sa se foloseasca in pozitii defensive permanente.
Cu un azimut de 360 de grade, pe o platforma statica, poate asigura, fara probleme, defensiva, pe o arie mare. Desi raza de actiune nu e la fel de mare ca a tunurilor de pe M48-urile inamice, teava lunga si stabilitatea ii confera o mai mare precizie: astfel, daca un M48 static poate distruge cu 60-70% sanse un tanc greu, de la 1.6 metri, iar un M48 mobil, poate distruge un tanc greu cu 30% sanse, tot de la 1.6 metri, Flak-ul 4 poate penetra blindajul cel mai gros al unei tinte statice, de la 1.6 metri cu peste 90% sanse si al unei tinte mobile cu peste 80% sanse.
Ca arma AA, s-a dovedit a fi cat de cat eficienta, mai ales cand trage asupra unui grup de aparate inamice.
Din cauza mobilitatii reduse, nu-l folosesc foarte des. Momentul de glorie al Flak-ului a fost in timpul campaniei din Africa, pe parcursul bataliei de la Gazala, mai ales, cand a pricinuit numeroase distrugeri in randul blindatelor inamice,cat si in randul aviatiei acestora.
Detin un (1) singur Flak 4, in randurile Diviziei 1 Blindate. A fost retras, pentru o perioada, din armata activa americana, insa a fost readus pentru a asigura apararea coastei Guadalcanalului, in vara anului 2010, rol pe care l-a indeplinit satisfacator.

Update 13 Aug 2012 - Piesa de artilerie prezentata a fost definitiv retrasa din serviciul activ in anul 2011.

marți, 1 martie 2011

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - FG 10

Artileria

Nume : Field gun 10
Tip : Artilerie de camp
Serviciu activ : 2003

Dimensiuni :

Lungime : 15 cm
Latime : 5.4 cm
Inaltime : 6.5 cm

Armament :
___Tun : 10 mm
___Raza de actiune : 2.5 m
___Tipuri munitie : HE Shell
______Raza exploziei : 0.06 m
______Raza raspandire srapnel : 0.1 m
________________AP Shell
______Distruge : Blindaj greu

Vehicule similare :

FG10 este cea mai masiva si mai puternica arma din arsenalul US. Este, de asemenea, si cea mai veche piesa de artilerie, fiind prezenta la mai toate campaniile ale armatei americane.
Ca arma ofensiva, este destul de incomoda la transportat insa, odata desfasurata, poate distruge si cele mai puternice fortificatii inamice. Insa cel mai eficient rol il are in tocarea concentrarilor de soldati si masini ale inamicului (la fel ca Willis RL).
Lipsa unei precizii crescute este compensata in defensiva, prin tactica "area-fire"-ului: FG10, impreuna cu alte piese de artilerie, asigura focul continuu asupra unei arii predeterminate, fortand, astfel, inamicul, sa atace intr-o zona mai putin favorabila lui.
Un dezavantaj, in defensiva, ar fi silueta masiva a tunului; insa, desi poate fi observat destul de usor, trebuie eforturi sustinute pentru a-l putea distruge, efectiv.
De departe, cel mai mare avantaj al acestei arme il reprezinta efectul demoralizator pe care il poate avea asupra adversarilor: dintr-o singura lovitura poate anihila un batalion intreg.
Am doar 2 astfel de piese, ambele in randurile Diviziei 1Blindate.


Efectivele Armatei a III-a, inainte de atacul asupra Berlinului
Estul Normandiei, Zona Plateau, Cartierul General al Armatei a III-a, 17 Sept 2009, Ora 13.23
Grupul de Armate 4 (Gen. G. Patton), Armata a III-a (Gen. D. Eisenhower - comanda directa), Divizia 1 Blindate (Gen. D. Eisenhower - comanda directa) + Divizia 2 Blindate (Gen. J. Devers)

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - Field Gun 5

Artileria


Nume : Field gun 5

Tip : Artilerie de camp
Serviciu activ : 2009

Dimensiuni :

Lungime : 11.5 cm
Latime : 4.5 cm
Inaltime : 5 cm

Armament :
___Tun : 5 mm, teava ghintuita
___Raza de actiune : 2 m
___Tipuri munitie : HF Shell
______Raza exploziei : 0.04 m
______Raza raspandire srapnel : 0.7 m

Vehicule similare :

Avand o mare lipsa de piese de artilerie grea, l-am introdus direct in lupta, fara prea multe teste in prealabil. Si, dupa cum ma asteptam, nu am fost deloc dezamagit. Desi pare caraghios, avand rotile atat de mari si groase, acestea sunt excelente pentru deplasare, tunul putand fi mutat foarte usor de la o pozitie la alta.
Datorita mobilitatii si a puterii de foc, poate fi folosit cu usurinta in ofensive rapide, putand fi plasat foarte aproape de prima linie.
Insa, de departe, cel mai folositor este in defensiva, unde calibrul si raza de actiune a armei face ravagii in randurile inamice, singurul dezavantaj fiind profilul destul de ridicat. Insa, daca luam in considerare atat faptul ca e de calibru mare (5mm),cat si faptul ca e proiectat ca artilerie de camp, profilul nu prea mai conteaza.
Momentul de glorie a FG5 a fost in timpul campaniei din Berlin, cand, in timpul celei de-a treia zi de lupte, impreuna cu Obuziere 35, apartinand Diviziei 2 Blindate, a distrus aproape complet efectivele Armatei a X-a (Gen. W. List) si a Grupului de Armate "Est" (Gen. F. von Bock), in timpul atacului acestora asupra liniei Seelow, capturata de americani in ziua precedenta.
Am 4 FG5, 2 la Divizia 4 Mecanizata si 2 la Divizia 4 Mecanizata.

UPDATE (21 Aug 2012): Dupa restructurarile din 2011, cele patru tunuri au fost transferate Diviziilor 1 si 2 Blindate, care doua pentru fiecare unitate.

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - Obuzier 35

Artileria


Nume : Obuzier 35

Tip : Artilerie/Obuzier
Serviciu activ : 2008

Dimensiuni :
Lungime : 11 cm
Latime : 4.6 cm
Inaltime : 6.9 cm

Armament :
___Tun : 3.5 mm
___Raza de actiune : 1.3 m
___Tipuri munitie : HE Shell
______Raza exploziei : 0.04 m
______Raza raspandire srapnel : 0.06 m
________________AP Shell
______Distruge : Blindaj greu

Vehicule similare :

De cand acest tun a intrat in serviciul activ al US Army, in iarna anului 2008, in timpul campaniei din Normandia, a fost de neinlocuit, atat in rolul anti-infanterie, cat si in rolul anti-tanc.
Usor de manevrat si de transportat, Obuzierul 35 reprezinta o puternica arma ofensiva, putand fi tractat de o gama larga de vehicule si amplasat in orice punct, chiar si in prima linie. Viteza mare de tragere asigura un baraj de netrecut, atat pentru infanterie, cat si pentru blindate. Elevatia intre -5 si 65 de grade ii confera numeroase avantaje: poate fi folosit atat ca tun antitanc, cat si ca piesa de artilerie cu tir indirect sau direct.
Culoarea il face sa se integreze in peisaj, fiind, astfel, ceva mai ferit de observatorii inamici.
La capitolul dezavantaje pot fi mentionate inaltimea mare si calibrul, relativ mic, comparativ cu tunurile de pe M48-urile inamice, de 4 mm, care bat la 1.8 m.
Aceast obuzier este piesa de artilerie principala (sau standard), in armata americana, avand in vedere multitudinea de roluri pe care le poate indeplini, cat si marimea medie, care il face usor transportabil.
Detin 10 Obuziere 35: 4 la Divizia 1 Blindate, 4 la Divizia 2 Blindate si 2 la Divizia 3 Blindate.

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - MAAML

Artileria


Nume : MAAML (Multiple AntiAircraft Missile Launcher Platform)

Tip : Lansator rachete AA
Serviciu activ : 2003

Dimensiuni :

Lungime : 11.5 cm
Latime : 3.9 cm
Inaltime : 8 cm

Viteza maxima : 0.10 m/s
Autonomie : 15 m


Armament :
___Armament principal :
______Tun : 20 lansatoare rachete 1.8 mm
______Tipuri munitie : SAM (Surface to Air Missile)
_________Ghidaj: Radar
_________Autonomie: 5 m
_________Viteza: 1 m/s
_________Distruge : Aparate de zbor

Capacitate transport : 4

Vehicule similare :

Aceste sisteme AA sunt singurele care pot asigura tirul cu rachete sol-aer ghidate. Sistemul defensiv AA american standard este constituit din 2 astfel de unitati, conectate la un sistem radar de tip SRSSGR sau MRSSGR (radare polivalente cu raza scurta, respectiv, medie).
In general, adopt o tactica de siguranta, in situatia in care spatiul aerian este invadat, prin lansarea a cate 5 rachete pentru fiecare avion in parte. Aceasta situatie mai poate fi explicata si prin lipsa preciziei rachetelor si raza scurta de actiune a acestora.
Ca vehicul ofensiv, poate fi adaptat sa traga asupra tintelor terestre, insa eu n-am incercat asta niciodata.
La capitolul dezavantaje, se remarca destul de usor, marimea camionului, care nu poate fi usor ascuns privirii si radarelor inamice.
Detin 6 astfel de AA, cate 2 la fiecare din diviziile 1Blindate, 2Blindate si 3Blindate.

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - Willis RL

Artileria


Nume : Willis RL

Tip : Lansator rachete
Serviciu activ : 2003

Dimensiuni :

Lungime : 8.3 cm
Latime : 3.6 cm
Inaltime : 3.9 cm

Viteza maxima : 0.15 m/s
Autonomie : 20 m

Armament :
___Armament principal :
______Tun : lansator rachete calibru 4 mm, 6 tevi
______Raza de actiune : 2 m
______Tipuri munitie : HE Rocket
_________Raza exploziei: 0.04 m
_________Raza raspandire srapnel: 0.06 m
_________Distruge : Blindaj Usor

Capacitate transport : 2

Vehicule similare :Willis MG Turret
Ceea ce presupun eu ca e un lansator de rachete s-a dovedit a fi extrem de folositor in tocarea zonelor de concetrare a infanteriei sau vehiculelor inamice. Desi incarcarea celor 6 tevi dureaza pana la 2 minute (fata de 10 secunde, cat dureaza incarcarea unui Obuzier 35), o salva de 6 rachete este devastatoare, chiar daca pe o zona mai restransa.
Din punct de vedere ofensiv, viteza si puterea de foc a Willis-ului reprezinta un real avantaj, mai ales in atacurile rapide. Din nefericire, totusi, acuratetea lansatorului lasa de dorit, ceea ce il face extrem de periculos in situatiile in care trupele americane se afla foarte aproape de obiectivul bombardat.
Defensiv, lipsa preciziei poate fi usor compensata de masarea a 2 sau 3 de astfel de vehicule, care pot taia elanul si celui mai optimist atacant. De asemenea, calibrul mare al rachetelor creeaza si un efect moralizator negativ asupra inamicului, in afara faptului ca provoaca si pagube insemnate.
Focul se executa direct de pe masina, in lipsa unui trepied, ceea ce e si un avantaj, pentru ca repozitionarea se poate face rapid, si un dezavantaj, ca nu are aceeasi precizie ( fiind o arma foarte mare, in comparatie cu marimea jeep-ului, nu e chiar foarte stabila cand trage).
Posed 8 astfel de vehicule: 2 la Divizia 2 Blindate, 3 la Divizia 4 Mecanizata si 3 la Divizia 5 Mecanizata.

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - Willis MGT

Vehicule suport

Nume : Willis MG Turret

Tip : Automitraliera
Serviciu activ : 2003

Dimensiuni :

Lungime : 9.5 cm
Latime : 3.6 cm
Inaltime : 3.8 cm

Viteza maxima : 0.15 m/s
Autonomie : 20 m

Armament :
___Armament principal :
______Turela : 2 mitraliere grele
______Raza de actiune : 0.45 m
______Tipuri munitie : .50 cal. Browning
______Distruge : -

Capacitate transport : 2

Vehicule similare :
Willis Rocket Launcher


Acesta este reprezentarea unui vehicul care nu exista in realitate. De aceea are si denumirea "Willis MGT" (Vehicul de teren Willis, dotat cu turela dubla de mitraliere).
Masina este responsabila, de obicei, cu recunoasterea sau protectia infanteriei; mai este folosita si ca platforma mobila de foc.
Ca vehicul ofensiv, are o viteza buna si o cadenta mare de tragere, chiar daca pe distanta scurta. Este ideal in misiunile de recunoastere sau ca sprijin al infanteriei, in timpul unei avansari, in zonele slab populate de blindate inamice. In acest caz, Willis-ul avanseaza impreuna cu coloanele de infanterie, camioane si artilerie, dupa cele de blindate grele si cele de blindate usoare.
Ca masina defensiva, s-a dovedit a fi destul de deficitara, inaltimea mare (pentru un jeep), fiind un impediment serios, la fel ca si raza scurta a celor 2 mitraliere. Un avantaj important in defensiva il reprezinta turela, care poate asigura sprijinul intr-un unghi de 360 de grade.
Inaltimea de 4 cm (in dreptul turelei), poate fi si un avantaj, mai ales in zonele cu constructii, protejand infanteria de focul armelor usoare; insa e nevoie de doar o bazooka si un proiectil bine tintit si vehiculul este scos din actiune.
La ora actuala, am 5 Willis-uri MG: 2 la Divizia 1 Blindate, 2 la Divizia 4 Mecanizata si 1 la Divizia 5 Mecanizata.


Willis MG in Berlin, alaturi de un Obuzier 35
Berlin, PrinzAlbertStrasse, Cladirea Nr 9, 23 Sept 2009
Asigurarea flancului drept al actiunii Diviziei 2 Blindate

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - 3 in Truck

Vehicule transport


Nume : 3 in Truck

Tip : Camion transport
Serviciu activ : 2003

Dimensiuni :

Lungime : 8.4 cm
Latime : 3 cm
Inaltime : 3 cm

Viteza maxima : 0.10 m/s
Autonomie : 10 m

Armament :
___Armament principal :
______Tun : -
______Raza de actiune : -
______Tipuri munitie : -
______Distruge : -

Capacitate transport : 6 (7)

Vehicule similare :

Denumirea camionului inseamna, mai exact, "camion de 3 inch", fiind o referire la lungimea sa.
Acest camion reprezinta, alaturi de AMX 30 si Obuzierele 35, coloana vertebrala a armatei SUA. Sunt, de asemenea, si cel mai important mijloc de transport pentru infanterie. Dupa cum se poate vedea si din specificatiile dimensiunilor, vehiculul are un profil destul de jos, reusind astfel, sa se sustraga observatorilor inamici de pe teren.
Din nefericire, rotile mici si prost turnate ingreuneaza miscarea camionului, chiar si pe suprafete destul de netede. Acest defect, cumulat cu lipsa oricarui fel de protectie (blindaj sau guri de foc), il fac extrem de vulnerabil, in momentul in care este reperat.
De asemenea, dimensiunea mica a masinii nu-mi permite sa introduc, literalmente, soldatii inauntru, atunci cand o pastrez cu copertina pusa. Daca o dau jos, incap, pe platforma, in jur de 6-7 soldati.
Detin 21 de astfel de camioane, dupa cum urmeaza: 6, la Divizia 1 Blindate, 3, la Divizia 2 Blindate, 2, la Divizia 3 Blindate, 4, la Divizia 4 Mecanizata si 6 la Divizia 5 Mecanizata.