marți, 10 februarie 2015

Rapoartele campaniilor - Structura rapoartelor

Grid-uri

   Hartile gradate sau grid-urile reprezinta proiectia topografica a unei anumite zone, peste care se adauga paralele si meridiane, numerotate de la 1 la n, obtinand, astfel, o impartire uniforma a zonei in careuri, pentru stabilirea unor coordonate.
   Aceasta metoda de mapare a devenit necesara in momentul implementarii sistemelor CAS (Close Air Support) si AFM (Artillery Fire Mission), cand am schimbat si modalitatea precedenta de desemnare a tintei (calculul azimutului). Grid-ul este un sistem eficient de  desemnare a unei tinte si poate fi extrem de versatil, la nevoie, permitand bombardarea unor tinte de diferite forme si marimi sau a unor arii din suprafata.
   Realizarea unei asemenea harti este simpla: se realizeaza, mai intai, proiectia topografica a zonei desemnate, la o scara dorita, dupa care, peste aceasta, se aplica un chenar, impartit in mai multe celule patrate, de aceeasi marime. Numerotarea meridianelor si paralelelor poate incepe  din stanga jos sau stanga sus. Desemnarea coordonatelor se realizeaza conform protocolului de mai jos:

A. Harta si interpretarea ei


Hartile aflate la dispozitia observatorilor trebuie sa fie identice cu cele ale comandantului bateriei. 


Conform hartii de mai sus, coordonatele unui punct dintr-un patrat vor fi de forma xxAyyB:
- xx = longitudinea sau meridianul din stanga patratului (de ex. 86)
- A = o valoare de la 0 la 9, ce corespunde cu distanta de la meridianul stang la meridianul dus in punctul in care se afla tinta (de ex. 4)
- yy = latitudinea sau paralela de sub tinta (de ex. 20)
- B = )o valoare de la 0 la 9, ce corespunde cu distanta de la paralela inferioara la paralela dusa in puctul in care se afla tinta (de ex. 2)
Astfel, punctul din coordonata 864202 se afla exact in locul zero-ului de la numarul “-320” din patratul 8620

B. Comunicatiile
1. Indicativele – coduri care desemneaza atat observatorul cat si bateria (de ex. B2 pentru observator si E4 pentru baterie).
2. Misiunea de foc – poate fi ajustarea focului artileriei sau foc de efect (ajustarea focului artileriei presupune executarea unui foc cu o piesa de artilerie si, in functie de locul in care a cazut proiectilul, se vor ajusta si restul gurilor de foc; foc de efect presupune bombardarea propriu-zisa a tintei).
3. Harta (Grid) – harta folosita de observator si transmisa comandantului bateriei (de ex. BQ).
4. Coordonatele – coordonatele unuia sau a mai multor puncte de pe harta (de ex. 863204).
5. Descrierea – descrierea tintei (de ex. “Entranched infantry company”)
6. Raza – optional, daca tinta este circulara, se da raza cercului descris de coordonata de mai sus si raza specificata (de ex. 15); aceasta se exprima in CM.

Exemple comenzi de foc:

E4 this is B2, adjust fire, over.
Grid 863204, over.
Infantry RV point, over.
(Baterie Echo 4 observator Bravo 2, misiune de ajustare a focului, terminat.
Coordonate 863204, terminat.
Punct de convergenta al infanteriei, terminat.)

E4 this is B2, fire for effect, over.
Grid 863204, over.
Static tank unit, radius 15, over.
(Baterie Echo 4 observator Bravo 2, foc de efect, terminat.
Coordonate 863204, terminat.
Unitate statica de tancuri, cerc cu raza de 15 cm, terminat.)

D. Ajustarea focului
Dupa ce observatorul cere o misiune de ajustare, in functie de locul in care cade obuzul, acesta va transmite bateriei ajustarea focului de efect, specificand cati cm trebuie adaugati la stanga sau dreapta si cati cm trebuie adaugati sau scazuti pe verticala.

E4 this is B2, adjust fire, over.
From grid 863204 to 866209, over.
Infantry trench,  over.
Number 2, left 10, add 5.
Number 1, left 5, drop 5.

Prin ajustarile de mai sus, gura de foc numarul 2 va trebui sa traga cu 15 cm mai in stanga si cu 5 cm mai in fata, iar gura de foc numarul 1, cu 5 cm mai in stanga si cu 5 cm mai in spate.

   Protocolul de mai sus (publicat incomplet) este o adaptare simplificata a sistemului de coordonare a focului de la Academia americana de Artilerie de Camp, Fort Sill, Oklahoma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu