marți, 10 februarie 2015

Rapoartele campaniilor - Structura rapoartelor

Harti tactice

    Hartile tactice reprezinta totaliatea hartilor utilizate pentru a releva pozitiile, manevrele si deplasarea unitatilor de infanterie si a vehiculelor intr-un context geografic limitat.
    Primordiale in intelegerea desfasurarii unei actiuni, complexitatea lor ramane la latitudinea celui care le implementeaza. La fel ramane si adoptarea sistemului de simboluri si reprezentari. In general, insa, sistemul NATO de realizare a hartilor si simbolurile folosite de alianta (asa cum sunt ele prezentate aici: http://en.wikipedia.org/wiki/NATO_Military_Symbols_for_Land_Based_Systems), este destul de versatil pentru a putea fi transpus in alte scenarii.
   Odata adoptata modalitatea de reprezentare, trebuie gasit un sistem de realizare a hartilor si, mai ales, de incadrare spatiala (scara) si temporala a evenimentelor. Asta se poate realiza in functie de cat de complexa se doreste sa fie transpusa o lupta intr-o harta tactica deoarece, cu cat se vrea pastrarea mai multor detalii, cu atat sistemul de mapare se complica (ex: se poate crea o singura harta pentru o zi de confruntari sau mai multe harti pentru o ofensiva de 20 de minute). Ideal este, insa, ca informatiile introduse in harta sa fie cat mai precise, asta insemnad o consemnare minutioasa a evenimentelor si folosirea unor harti provizorii, in timpul luptei, pentru a reprezenta informatia cat mai curand dupa terminarea actiunii.

Exemple de harti:

1) Harta tactica realizata cu actiunile dintr-o zi (actiunile prezentate in harta au avut loc intr-un timp de doua ore si 15 minute)
Stalingrad (URSS), 2004-2005

2) Harta tactica ce cuprinde una dintre actiunile de incercuire a Armatei a X-a germane in Berlin (o perioada de 14 minute) - pentru ziua de 22 sept. 2009 s-au emis 10 harti tactice
Berlin (Germania), 2009

3) Harta tactica - incercuirea Armatei a X-a, la nivelul intregii zile
Berlin (Germania), 2009

4) Harta tactica generala, privind concentrarea trupelor germane din Berlin, conform recunoasterii aeriene americane
Berlin (Germania), 2009

5) Organigrama Diviziei 1 Blindate (se poate observa folosirea simbolurilor pentru desemnarea diverselor unitati)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu