Rapoartele pentru batalii individuale sau campanii au aparut ca o necesitate pentru a consemna cat mai mult din dinamica unei batalii. In componenta unui raport pot intra numeroase informatii, care sunt considerate relevante la un anumit moment.
Rapoartele pot varia, de la foarte simplu - o consemnare fugitiva a fortelor implicate si a pierderilor, la foarte complex - zeci de harti tactice, rapoarte zilnice, ordine, protocoale, stenograme, etc. Primele rapoarte redactate de mine au aparut la 17 februarie 2002, in varianta simpla. Dupa consemnarea a aproape 400 de batalii in acest format, la inceputul anului 2004, acestea au capatat o noua forma, prin realizarea unui raport scris detaliat, precum si a unei harti tactice cu manevrele relevante ale bataliei. Anii 2005-2006 au cunoscut o evolutie a sistemului de lupta, aparand bataliile care se extindeau pe parcursul mai multor zile, necesitand rapoarte mai mari si mai multe harti tactice. De asemenea, in aceeasi perioada, apar si ordinele de zbor, pentru consemnarea actiunilor aviatiei. In anii urmatori, componenta rapoartelor ia amploare, in 2008-2009, in timpul luptelor din Franta si Germania, aceastea ajungand si la 120-140 de file, cu nenumarate harti, rapoarte zilnice, scheme tactice, ordine, statistici, etc.
Pentru o consemnare cat mai complexa a unei lupte sunt necesare materiale video sau fotografice, realizate in timpul actiunii, precum si o redactare meticuloasa si cronologica a evenimentelor (eventual, consemnate ora si minutul fiecarui eveniment relevant).
Modele de harti tactice:
1. Stavropol (URSS), 2004
2. Linia Gustav (Italia), 2007
4. Berlin (Germania), 2009
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu