miercuri, 11 februarie 2015

Rapoartele campaniilor - Structura rapoartelor

Rapoartele zilnice si rapoartele finale

   Rapoartele scrise reprezinta principala componenta a dosarului complet al unei batalii si cea mai importanta sursa de informare. Toate celelalte elemente dintr-un dosar sunt anexe ale acestor rapoarte. Acestea pot fi redactate in mai multe moduri:
1) Raport final - cuprinde, intr-un singur raport toate actiunile dintr-o batalie sau campanie
2) Raport zilnic - fiecare zi a campaniei (in care au loc confruntari)
3) Raport periodic - inglobeaza mai multe zile de confruntari, insa din aceeasi batalie, campania, in sine, avand mai multe astfel de rapoarte (in functie de numarul de batalii din campanie)
4) Raport expeditiv - o serie de rapoarte/note scurte, fiecare descriind o actiune particulara (astfel, o zi de confruntari poate avea mai multe astfel de rapoarte)
5) Raportul unitatii - fiecare unitate implicata in lupta (aleasa in functie de anumite criterii), redacteaza un raport expeditiv sau zilnic
6) Raport cronologic - un tip de raport expeditiv, care poate fi zilnic sau final, in care toate actiunile dintr-o lupta sunt mentionate scurt, in ordine cronologica.

   Fiecare tip de raport prezinta avantajele si dezavantajele sale, insa rapoartele zilnice ofera o solutie comoda si, in acelasi timp, aproape completa, de a acoperi totalitatea actiunilor intr-o zi de confruntari. Desi informatia este redactata in ordine cronologica iar o anumita particularitate a bataliei poate fi urmarita mai greu, formatul permite includerea observatiilor si a altor elemente ce au sansa sa se piarda, in timp.
   In redactarea unui raport zilnic trebuie avuta in vedere mentionarea tuturor evenimentelor petrecute in ziua respectiva, a unitatilor implicate, perioadele in care s-au desfasurat actiuni precum si orice alt detaliu va putea fi folosit, in viitor, pentru realizarea unor studii.
   In cadrul adoptarii rapoartelor zilnice, rapoartele finale au rolul de a rezuma intreaga campanie, fara a scoate la iveala toate detaliile din rapoartele zilnice. Acesta este util in contextul in care se vrea o studiere rapida a dosarului iar parcurgerea rapoartelor zilnice este destul de anevoioasa.

Raport zilnic, simplu
Normandia (Franta), 2008, pagina 1

Raport final, personalizat
Berlin (Germania), 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu