joi, 12 februarie 2015

Campanii - Burma - Escaladarea tensiunilor

Burma
17 Oct. 2012 - 07 Feb. 2013

Escaladarea tensiunilor
    Tensiunile dintre SUA si China iau amploare la data de 28 august 2012, cand americanii publica un comunicat prin care isi afirma intentia de a folosi Burma ca si baza de antrenament si testare pentru noile structuri ale armatei americane. Acesta survine dupa o serie de tatonari diplomatice (fara existenta unor comunicate publice), incepute in 26 iulie, cand americanii redacteaza ordinul de alerta pentru Divizia 1 Blindate, in vederea unei deplasari in Burma. Nefiind un ordin confidential, armata chineza intra, la randul ei, in alerta, urmand contractul cu TSD din 28 august, pentru dotarea noii formate Armate a V-a (ordinea de lupta emisa in 27 august). Contractul nu este confidential si are rolul de a intimida o actiune agresiva a americanilor in Burma. Cei din urma apreciaza relativ corect fortele de care se poate dispune China in Burma, intr-un raport special, menit sa evalueze riscul la care se poate supune armata SUA.
 

   Chinezii raspund diplomatic, pe caile oficiale, la data de 29 august, cand elibereaza un comunicat ca raspuns la cel american, prin care condamna intentiile SUA si ameninta cu interventia militara.



   Tensiunea se disipeaza pentru o vreme, activitatea diplomatica nefiind urmata de consecinte in teren. In comunicatul din 10 octombrie, americanii incearca o calmare a relatiilor cu China:

Statul Major al Statelor Unite ale Americii, in calitate de reprezentant militar al acestei natiuni, nu va permite actiuni de intimidare din partea niciunei alte natiuni.
Ratiunile armatei americane din acest moment nu implica extinderea sau ranforsarea zonelor de ocupatie ci doar mentinerea fortelor din cadrul acesteia in stare de pregatire in cazul unui conflict viitor.
Armata americana si-a retras momentan orice pretentie teritoriala din partea Japoniei, alegand sa stopeze situatia conflictuala in care se afla cu aceasta tara. Astfel, SUA nu se afla, la acest moment, in conflict cu nicio natiune si nu mentine sub ocupatie niciun fel de teritoriu strain.
Prezenta trupelor americane in Germania si Franta este mentinuta doar ca un factor de mediere intre cele doua natiuni, pana cand respectivele vor reveni complet la statusul antebelic.
Manevrele si exercitiile militare intreprinse de Armata americana nu au rolul de a intimida sau provoca.


Invocarea actiunilor de mentinere a pacii si de politie militara, precum si suspendarea starii de razboi intre SUA si Japonia nu a determinat schimbarea politicii agresive a Chinei, asa cum este relevat si de comunicatul emis de aceasta in aceeasi zi:

Armata chineza va transfera in Burma trupe ale Armatei a V-a, nou formata, in vederea consolidarii pozitiilor chineze din aceasta tara.
Orice intreprindere a unei alte natiuni in acest teritoriu va fi considerata o declaratie de razboi impotriva natiunii chineze.
Pentru eliminarea unui astfel de pericol vor fi intreprinse orice actiuni considerate necesare.


In noua criza diplomatica se implica si Rusia, tot prin comunicat, punand capat oricarei incercari de mediere pe cale pasnica a conflictului ce se anunta a fi de amploare:

Statul Major al Armatei Rusiei
10 Octombrie 2012

Rusia isi exprima public interesul de a sustine China si, respectiv, Armata chineza, in procesul ei de revitalizare si restructurare, prin acordarea de suport tehnic, material si informational.
Daca interesele Chinei corespund cu ale Rusiei, Statul Major rus ar putea lua in considerare chiar trimiterea de trupe si tehnica militara, pentru antrenamente si schimb de experienta.


Comunicatele chineze din 11 octombrie accelereaza procesul de militarizare a Burmei. Astfel, la ora 22.00, americanii sunt pusi in fata faptului implinit, chinezii avand detasata Brigada 12 Artilerie in Burma, unde a stabilit o baza permanenta in regiunea Yandoon.
O zi mai tarziu, comunicatul american este redactat pe acelasi ton ca si precedentele, anuntand ca actiunile chinezilor din 11 octombrie nu vor schimba planurile americane pentru exercitii in aceasta tara.

Brigada 12 Artilerie, 11 octombrie, deplasarea prin Burma, catre Yandoon

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu