joi, 13 ianuarie 2011

Terenul - Trecatorile sau pragurile

Trecatorile sau pragurile

Acestea reprezinta cele din urma forme de relief intalnite intr-o casa. Si e de prisos sa spun ca sunt si cele mai importante din punct de vedere strategic. Aceasta se datoreaza faptului ca pozitia unui prag permite celui ce o detine sa aiba o superioritate neta asupra inamicului, deoarece din acest loc poate observa o mare parte din terenul advers.
Pentru a putea controla o camera, trebuie ca toate pragurile sa fie detinute de o anumita natiune. Acestea sunt zone perfecte pentru asigurarea defensivei, avand in vedere ca sunt foarte inguste si nu pot fi flancate. Singurul avantaj pentru un atacator ar fi neta superioritate in blindate si aviatie. Insa chiar si in aceste conditii, defensiva poate respinge un atac de proportii destul de usor si cu putine eforturi materiale.
De asemenea, existenta unui prag inalt poate fi un urias impediment pentru avansarea blindatelor, deci, o linie antitanc "naturala". Constructia de podete sau poduri de catre genisti este mult ingreunata in aceste conditii.
Cel mai mare dezanvantaj al defensivei ar fi ca intreaga forta este concentrata intr-un spatiu foarte mic si, astfel, expusa bombardamenteleor prelugite. Insa aceasta hiba poate fi usor contracarata de "subtierea" liniei si plasarea pe aceasta a minimului necesar apararii, grosul trupelor fiind plasat in spate, in siguranta.

In alta ordine de idei, trecatorile au spatiile aeriene intens circulate si, astfel, devin o buna pozitie pentru apararea AA. Pentru ca aviatia inamica sa atace pozitiile unei natiuni, trebuie ca aparatele acesteia sa treaca prin cel putin o trecatoare; 2 lansatoare AA ghidate de un radar amplasat pe o inaltime pot face o treaba excelenta (mai ales daca sunt plasate pa "flancurile" pragului, in dreptul peretelui).
Intr-o actiune ofensiva, totul graviteaza in jurul ocuparii primei trecatori. Dupa asta, blindatele se pot revarsa prin ea si pot ocupa foarte repede punctele slabe ale inamicului. Existenta unor poduri consolidate (in zonele cu praguri inalte), creste importanta acelui loc. Pe de alta parte, o tara invadata trebuie sa faca orice pentru a putea distruge toate constructiile si instalatiile dintr-o trecatoare, ingerunand, astfel, inaintarea inamica. Ofensiva poate, de asemenea, sa distruga capabilitatile de asigurare a transportului din spatele liniilor inamice, taindu-le sau intarziindu-le, astfel, retragerea.

Trecatorile reprezinta si noduri rutiere importante. Avand in vedere ca de la un prag la altul sau de la un prag spre adancimea terenului exista drumuri, intr-o trecatoare sau in apropierea ei vor exista intotdeauna intersectii. De asemenea, aceste zone reprezinta si puncte de blocare a traficului, care pot reprezenta adevarate tinte pentru artilerie sau aviatie.
Tot in aceste zone sunt si punctele de intersectie ale cailor ferate cu drumurile.
In cazul in care se stabileste conventia unei mari care se intinde in spatiul a doua camere (incluzand, astfel, si o trecatoare), regulile de angajament raman aceleasi, cu mentiunea ca se pot folosi peretii pentru acoperire si pentru ambuscade; regulile raman valabile si in luptele terestre si chiar si cele aeriene, peretii acoperind semnalele radar ale instalatiilor AA.


Caz ilustrativ pentru aparare antiaeriana in zona pragurilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu