Modelul Standard 2000 (Infanteria de elita)
Armata inamica nu este atat de uniforma ca cea US. Multitudinea de tipuri de soldati este datorata penuriei de unitati de orice fel, in randurile adverse. Problema a fost partial rezolvata, odata cu integrarea unitatilor de rezerva US, insa aceasta operatiune a avut si un efect negativ, stricand omogenitatea adversarilor. Dar, din lipsa de alte solutii, aceasta a ramas singura varianta fiabila pentru crearea unui adversar pe masura.
In cele ce urmeaza, voi folosi clasificarile date armatei inamice cand am reprezentat germanii. Din lipsa resurselor, cu aceeasi armata, am reprezentat, de-a lungul vremii, toate popoarele cu care s-a luptat armata USA, neavand stocuri destul de mari de soldati sau tehnica, astfel incat sa atribui fiecarei natiuni in parte, o oaste decenta. Armata americana, totusi, a avut aceeasi soldati si cam aceeasi tehnica militara de-a lungul vremii.
Avand mai multe tipuri de soldati inamici, i-am impartit in cateva categorii.
Categoria 1. Trupele de elita (trupele SS, la germani, unitatile de Garda, la japonezi)
Ce ii face pe acesti soldati sa fie "elita" armatelor inamice este vechimea. Sunt printre cei mai vechi soldati pe care ii am, unii dintre ei fiind cumparati acum cel putin 10 ani. De aceea, multi au participat la sute de confruntari si acumuland o vasta experienta.
Numarul 1: Aruncator de flacari
Arma caracteristica: M2-2 Flamethrower
Tip: Defensiv/Ofensiv
Raza de actiune a aruncatorului: 15 cm
Penetrare blindaj: 0
Acest tip de soldat nu se intalneste in armata US, fiind clar un dezanvantaj al acesteia. Aruncatorul de flacari are o raza medie de actiune si este bun atat in defensiva, pentru a putea stavili atacurile inamice, cat si in ofensiva, pentru a demoraliza unitatile atacate.
Numarul 2: Infanterist SMG
Arma caracteristica: M3 "Greasie Gun"
Tip: Defensiv/Ofensiv
Raza de actiune a SMG: 15 cm
Penetrare blindaj: 0
Pistoalele-mitraliera constituie clar un avantaj asupra armatei care detine asemenea arme. Acestea sunt folositoare atat in ofensiva, cand soldatul poate sa traga o cantitate mare de gloante, fara prea multa precizie insa cu un efect demoralizator asupra inmaicului, cat si in defensiva, cand poate tine la distanta atacatorii. Problema ar fi inaltimea acestor soldati (peste 2.5-2.8 cm), ce ii dezavantajeaza in actiunile de aparare.
Numarul 3: Ofiter superior (Senior Officer)
Acest soldat nu detine niciun fel de arma, avand rol exclusiv de conducere si de improspatare a moralului armatei. Ofiterii SS detin abilitati mult crescute in lupta corp-la-corp si in conducere militara.
Numarul 4: Transmisionist
Are aceleasi proprietati ca si cel din armata US, singura diferenta fiind inaltimea (US-2-2.4, German-3-3.2 cm).
Numarul 5: Mitralior usor
Arma caracteristica: Bren Light Machine gun
Tip: Defensiv/Ofensiv
Raza de actiune a mitralierei: 20 cm
Penterare blindaj: 0
Mitraliera usoara asigura un foc sustinut pentru acoperirea infanteriei, in timpul avansarii acesteia, sau pentru rarirea randurilor inamice, in defensiva. Pozitia soldatului al avantajeaza in timpul defensivei, putand trage de sub acoperirea unor obstacole mari, spre deosebire de mitralierele grele, unde soldatii sunt in pozitie "ingenunchiata". Statura inalta, insa, reprezinta un dezanvantaj, cu mici exceptii.
Numarul 6: Puscas 2
Are aceleasi specificatii ca omologul american (difera scara, bineinteles)
Numarul 7: Grenadier
Idem Numarul 6
Numarul 8: NCO
Idem Numarul 6
Numarul 9: Acelasi soldat ca Numarul 1, doar difera culoarea (o greseala de fotografiere, credeam ca sunt diferiti).
Numarul 10: Puscas 1
Idem Numarul 6
Numarul 11: Soldat de asalt (Sturmtruppen, la germani)
Idem Numarul 6
Particularitati ale infanteriei de elita SS
Desi soldatii de mai sus par cam de aceeasi marime cu cei din inafanteria US (cel putin cei care au corespondenti directi), trebuie retinut ca cei din urma sunt de vreo 50-55 mm, adica in jurul scarii 1/35. Desi discrepanta e mare, am atribuit tuturor soldatilor cam aceleasi insusiri, inclusiv asupra armelor din dotare (raze de actiune asemanatoare).
Din nefericire, anii au trecut peste ei si multi au disparut, altii sunt mutilati iar unii dezmembrati. De aceea, pot aproxima ca exista posibilitatea de a mobiliza cam 100-120 de astfel de soldati, maxim. Ma bazez pe asta deoarece, conform anexei cu desfasurarea fortelor germane in timpul Debarcarii in Normandia, Divizia 7 SS Panzer avea un efectiv de 70 de soldati si 12 vehicule si era plasata pe flacul stang al liniei nemtesti; adunand si soldatii SS pastrati in rezerva, pot ajunge la o concluzie apropiata cu cea de mai sus. Facand o comparatie cu un recensamant mai vechi, prin 2004 aveam la dispozitie cel putin 150 de astfel de soldati.
Raportul Operatiunii Overlord, Documentul scanat nr. 11
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu