sâmbătă, 27 octombrie 2012

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - M1 Abrams MT

Blindate




Nume : M1 Abrams MT (Medium Tank)

Tip : Tanc mediu multirol
Serviciu activ : 22 Iul 2011

Dimensiuni :
Lungime : 7.6 cm (9.9 cm, cu teava orientata in fata)
Latime : 3.7 cm
Inaltime : 3 cm

Viteza maxima : 0.13 m/s
Autonomie : 20 m

Armament :
___Armament principal :
______Tun : 1.9 mm, teava lunga, lisa
______Raza de actiune : 1.2 m
_________Tipuri munitie : HE Shell
_________Raza exploziei : 0.02 m
_________Raza raspandire srapnel : 0.03 m
______________________AP Shell
_________Distruge : Blindaj usor sau mediu, la distante de 0.6-0.8 m sau mai mici
___Armament secundar :
______Mitraliera : 1 mm
______Raza de actiune : 0.3 m

Blindaj : Mediu/usor, penetrabil de un obuz AT de 3 mm de la 1 m

Capacitate transport : 2-3 soldati (pe capota motorului)

Vehicule similare : Merkava Mk IV

La inceputul reformelor din anul 2008 s-a luat in considerare achizitia masiva a unui tanc usor sau mediu, ieftin si eficient, care sa poata suplini lipsa acuta de blindate din dotarea tuturor armatelor, exceptand cea americana. Pentru moment, tancul Centurion LT a reprezentat o solutie, iar vehiculul Panhard prelua din indatoririle unui tanc usor. Insa si acestea au fost disponibile intr-un numar prea mic pentru a dota mai multe natiuni.
Abia in 2011, cand au inceput achizitiile de la TSD, s-au putut concetra eforturile pe achizitia singurului tanc disponibil, care indeplinea criteriile cerute: M1 Abrams MT.
Acest blindat este o versiune mai mica (mult mai mica) a Abrams-ului M1A1, cu toate detaliile celui din urma reproduse fidel.
Tancul este un candidat mai mult de compromis pentru pozitia de "blindat mediu de lupta", avand in vedere ca este doar cu putin mai mare decat tancurile usoare, iar tunul, desi eficient (teava lunga, supresor de recul si sistemele optice de ochire), este de un calibru prea mic pentru a face fata intr-o lupta cu tancuri mai grele (un rol pe care tancul mediu trebuia sa-l indeplineasca neaparat).
La capitolul plusuri, marimea mica a tancului este de apreciat, avand in vedere zonele tot mai restranse in care se poarta luptele si faptul ca poate lejer surclasa un tanc usor de la o distanta apreciabila. Abrams-ul poate, de asemenea, asigura un excelent suport pentru infanterie si alte vehicule, manevrand cu usurinta atat in zone deschise, cat si in locatii urbane si teren accidentat.
Unul dintre cele mai mari plusuri il reprezinta pretul, 0.79$ pentru bucata. Insa TSD aplica in mod regulat reduceri, in care intra si acest tanc, atunci fiid disponibil pentru doar 0.59$ o piesa.
Limitarea calibrului tunului si vulnerabilitatea la atacuri aeriene si de artilerie il fac o arma preponderent ofensiva, putand suplini neajunsurile de mai sus cu viteza mare si deplasarea permanenta.
Pana la data de 27 Octombrie 2012, tancul a fost achizitionat intr-un numar de 70 de exemplare, 19 dintre acestea intrand in dotarea diviziilor americane (5 in D1, 5 in D2 si cate 3 in D3, D4 si D5). Trei M1 Abrams MT au fost alocate si Diviziei 5 Usoara chineza, din Burma.
Planul achizitiilor cere aproximativ 120 de astfel de tancuri pentru a dota corespunzator toate natiunile.

Depre planificarea si achizitia tancului, alaturi de alta tehnica militara, precum si despre evaluari, comunicate, preturi si altele, referitoare la acest tanc, gasiti informatii in Military Observer.

M1 Abrams MT, printre Panhard-uri, Willis-uri, elicoptere si aparate de zbor, toate achizitii TSD

2 comentarii:

  1. salut!imi place foarte mult tancul si nu mai gasesc pe tsd.stii cand mai apar abramsuri?

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,

    Tancurile au fost multa vreme in stoc in cantitati mari (cateva sute), au fost cumparate, le-a scos de pe site si a zis ca nu mai aduce pentru ca nu mai gaseste.La un moment dat, a mai adus cateva zeci, dar s-au dat si alea si de-atunci n-am mai vazut.

    Da, tancul e ok, dar daca te uiti la dimensiuni o sa vezi ca e destul de mic. Ar mai fi varianta mai mare a astuia, trecuta la mine, la Capitole, ca M1A1 Abrams, care e maricel si destul de bun pentru ce-mi trbuie mie.

    Scuze ca am raspuns asa tarziu, dar nu prea am reusit sa-mi fac timp, intre munca si altele, sa intru pe blog.

    Pentru alte intrebari, astept comment pe blog.

    RăspundețiȘtergere