vineri, 17 august 2012

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - M1A1 Abrams

Blindate




Nume : M1A1 Abrams MBT

Tip : Tanc greu / multirol - MBT
Serviciu activ : 23 Apr 2011

Dimensiuni :
Lungime : 12 cm (14.6 cm, cu teava orientata in fata)
Latime : 6.1 cm
Inaltime : 3.9 cm

Viteza maxima : 0.09 m/s
Autonomie : 25 m

Armament :
___Armament principal :
______Tun : 2.5 mm, teava lunga, lisa
______Raza de actiune : 1.6 m
_________Tipuri munitie : HE Shell
_________Raza exploziei : 0.035 m
_________Raza raspandire srapnel : 0.05 m
______________________AP Shell
_________Distruge : Blindaj greu, sub distanta de 1.2 m
___Armament secundar :
______Mitraliera : 0.5 mm
______Raza de actiune : 0.25 m

Blindaj : Greu, penetrabile de un obuz AP de la ~ 1 m

Capacitate transport : 4-6 soldati (~7 soldati model 2011) pe capota motorului sau in partea frontala)

Vehicule similare : Centurion HT, M48 Patton, Panzer 6, T 60

Dupa renuntarea la Jagdpanzerele 4, Armata americana a inceput dotarile cu Panzere 6. Problema cu aceste tancuri, ca si cu restul celorlate piese de echipament, este ca se gaseau in cantitati mici. Astfel, s-au putut achizitiona doar 7 bucati, inainte de descoperirea TSD. Din nefericire, nici la TSD nu se gasesc in numar mare. Astfel, m-am hotarat sa achizitionez 5 tancuri de tip M1A1, pentru evaluari, in primavara anului 2011. Tancul are un tun puternic, cu teava lunga insa de un calibru inferior celorlalte tancuri grele din dotarea tuturor arsenalelor pe care le detin. Profilul redus si viteza mare sunt umbrite de cel mai important avantaj: numarul mare prezent in depozitele TSD. Astfel, s-a hotarat ca principalul tanc de lupta al Armatei americane sa devina M1A1, acesta intrand, in premiera, si in dotarea diviziilor motorizate.
Tancul n-a fost testat pana acum in actiuni (17 Aug 2012), insa acesta va fi folosit ca MBT, in arii mari in care se pot manevra formatii compacte, dar si ca suport al infanteriei, datorita manevrabilitatii sale si a vitezei de tragere a armelor coaxiale. Tancurile Panzer 6 ramase in dotarea Diviziei 1 Blindate vor indeplini, mai mult, roluri antitanc.
Diferenta mare intre acest tanc si celelalte sunt sistemele optice si de ochire care fac ca precizia armelor sa fie mult sporita, compensand cu bataia relativ mica a tunului. O alta particularitate a tancului o reprezinta si blindajul inclinat al turelei, precum si profilul jos al acesteia, fiind, astfel, mult mai putin vulnerabil la lovituri decat celelalte blindate grele, cum ar fi M 48-ul, care are turela destul de inalta.
S-a hotarat ca furnizarea acestui tip de tanc sa ramana exclusiva pentru armata americana, care a achizitionat 25 de piese (5 pentru Divizia 1 Blindate - care mai are si sapte Panzere 6, 10 pentru Divizia 2 Blindate, 3 pentru Divizia 3 Usoara, 3 pentru Divizia 4 Motorizata, 3 pentru Divizia 5 Motorizata, si unul in rezerva).

Alte detalii despre acest tanc se pot citi si in varii numere ale Military Observer si poate fi achizitionat de aici http://www.toysoldiersdepot.com/store.php?seller=thedustyloft&navt1=33068&sort=&pd=187844

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu