duminică, 28 octombrie 2012

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - M24 Chaffee

Blindate




Nume : M24 Chaffee

Tip : Tanc usor pentru suportul infanteriei
Serviciu activ : din 2004

Dimensiuni :
Lungime : 6.6 cm (7.7 cm, cu teava orientata in fata)
Latime : 3.8 cm
Inaltime : 3.5 cm

Viteza maxima : 0.10 m/s
Autonomie : 25 m

Armament :
___Armament principal :
______Tun : 2 mm, teava scurta, ghintuita
______Raza de actiune : 1.1 m
_________Tipuri munitie : HE Shell
_________Raza exploziei : 0.02 m
_________Raza raspandire srapnel : 0.03 m
______________________AP Shell
_________Distruge : Blindaj usor, la distante de 0.6 m sau mai mici
___Armament secundar : -

Blindaj : Mediu/usor, penetrabil de un obuz AT de 3 mm de la 0.8 m

Capacitate transport : 6 soldati (pe capota motorului)

Vehicule similare : AMX 30, Centurion LT

Tancul M24 a fost in serviciu inca din timpul campaniei americane din URSS (2003-2006), intr-un singur exemplar, asigurand, in mare parte, suportul infanteriei.
Tunul scurt nu este foarte eficient impotriva altor tancuri, insa calibrul mare ii confera un plus peste celelalte blindate usoare, mai ales impotriva infanteriei, unde obuzul de 2 mm are capacitate de distrugere mai mare decat cele de 1.5, 1.7 si 1.9 mm. De asemenea, blindajul superior tancurilor AMX 30 si Centurion LT, il face mai putin vulnerabil la obuzele AT usoare si medii.
Printre dezavantaje se enumera si profilul inalt (turela, mai ales), lipsa armamentului secundar si teava scurta a tunului.
Trenul de rulare este foarte bun, tancul fiind blindat complet si in partea dorsala, astfel asigurandu-se protectia impotriva minelor sau a altor dispozitive explozive.
M-ul 24 poate fi un candidat excelent in dotarea diviziilor blindate sau mecanizate, asigurand roluri multiple in arii mici de manevra.
Vehiculul a fost prezent pe aproape toate marile teatre de operatiune de pana acum (URSS, Italia, Africa, Franta, Germania), insa in Africa (in dotarea unei divizii panzer germane), a fost cel mai intens folosit, indeplinind chiar si roluri antitanc in luptele pentru Gazala si Halfaya.
La data de 28 Oct. 2012 dispun de 5 astfel de blindate (4 cumparate de la TSD), care vor fi alocate, cel mai probabil, unei singure armate. Momentan, doua astfel de tancuri se afla pe ordinea de lupta a Diviziei 92 Motorizata chineza (Armata a V-a, din Burma).

Mai multe informatii despre M24 gasiti in Military Observer, in special in articolele dedicate tancurilor, ca "Tancurile, in armata americana" (articol in mai multe parti), dar si in articole dedicate special, cum ar fi "M24 Chaffee, Trecut, prezent si viitor operational" (Numarul 41), sau in numeroase articole despre TSD.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu