vineri, 4 februarie 2011

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - Panzerkampfwagen IV

BlindateNume : Panzer IV

Tip : Tanc greu /MHBT (pana in 2009)/Platforma rapida de asalt
Serviciu activ : 2007

Dimensiuni :

Lungime : 10.2 cm
Latime : 5.0 cm
Inaltime : 3.9 cm

Viteza maxima : 0.1 m/s
Autonomie : 20 m

Armament :
___Armament principal :
______Tun : 3 mm, teava lunga, ghintuita
______Raza de actiune : 1.5 m
_________Tipuri munitie : HE Shell
_________Raza exploziei : 0.02 m
_________Raza raspandire srapnel : 0.04 m
______________________AP Shell
_________Distruge : Blindaj greu
___Armament secundar :
______Mitraliera : 1.5 mm
______Raza de actiune : 0.15 m

Blindaj : Greu
Capacitate transport : 5

Vehicule similare :Jagdpanzer 4
Centurion Heavy T
M48 Patton

Acest tanc este in serviciu din 2007, participand, pana la ora actuala, la numai putin de 5 campanii: Africa (Gazala, Halfaya, Mersa Matruh, Tobruk), Normandia (D-Day, D-Day+1 (zona Neuf), D-Day+2 (zona Plateau) ), Ardeni (zona Plateau, zona Roi si Ardennes), St. Lo si Berlin.
In 2007 am integrat, initial un singur tanc pentru testarea in teren si, avand rezultate bune, am mai achizitionat unul, crescand, astfel, numarul tancurilor grele folosite de americani la 6 (2 pz4 si 4 jagdpanzere4).
Pana nu demult, aceste tancuri reprezentau varful sultei, in orice ofensiva americana, fiind singurele blindate capabile sa infrunte tancurile grele inamice. Raza mare de actiune ii confera atat o buna sustinere ofensiva cat si un important rol de rezerva mobila. Tunul de 3 mm, capabil sa strapunga orice blindaj, face ca acest tanc sa fie o arma de soc in ofensivele de tip blitzkrieg, dar si o perfecta arma defensiva, reusind sa ofere sprijin trupelor aflate in aparare chiar din prima linie. Inaltimea mica face ca acest tanc sa poata fi usor de ascuns, chiar si in zonele cu, relativ, putine obstacole.
La capitolul dezavantaje, ar putea fi mentionate culoarea si senilele. Griul deschis al Panzer-ului reprezinta o tinta perfecta in medii contrastante, care reprezinta majoritatea zonelor dintr-o casa. Pe de alta parte, senilele, mai ales daca nu sunt lipite cum trebuie, pot reprezenta un real disconfort pe aproape orice teren.
Iar daca senilele 1/72 Italeri sunt ceva mai acceptabile, cele 1/72 Hasegawa sunt de-a dreptul enervante, avand in vedere ca materialul flexibil este foarte aderent pe majoritatea suprafetelor. Tancul a indeplinit rolul de MHBT, pana in toamna anului 2009, cand acest rol a fost preluat de Panzer VI. Dupa 2009, blindatul a indeplinit roluri secundare, fiind folosit in esalonul doi al unui atac de blindate, din cauza tunului sau, inferior celui de pe Tiger. Este folosit, in prezent, ca principalul tanc in asalturi de dimensiuni mici, cand mobilitatea si marimea tancului sunt puse cel mai bine in valoare, sau ca tanc greu in spatii restranse (insule, orase), unde, din nou, marimea este un atu.
In prezent, ma pot mandri cu 3 tancuri Panzer 4, 2 Italeri si unul Hasegawa, care au cel mai bun palmares dintre toate tancurile pe care le am, americane sau inamice. Toate 3 sunt alocate Diviziei 1 Blindate, si nu se preconizeaza ca vor fi retrase sau inlocuite, in viitorul apropiat.
Cele 3 Panzere 4, in timpul bataliei din Ardeni.
Centrul Normandiei, Zona Champagne spre Zona Plateau, 15 Iul 2009, ora 20.21
Atacul asupra pozitiei ocupate de Divizia 9 Panzergrenadier si Divizia 12 Infanterie


UPDATE (29 Septembrie 2011): Vehiculul a fost retras din armata activa a SUA, in aprilie 2011. Locul sau a fost luat de tancul greu M1A1 Abrams.
Tancul Panzer IV a participat si la campania din Guadalcanal, inainte sa fie retras.
Stirea despre retragerea tancului se poate citi aici: Observatorul Militar Nr. 14