vineri, 4 februarie 2011

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - Jagdpanzer IV

Blindate


Nume : Jagdpanzer IV
Tip : Tun autopropulsat (sasiu de Pz IV)/Distrugator de tancuri
Serviciu activ : 2007

Dimensiuni :

Lungime : 10.5 cm
Latime : 4.2 cm
Inaltime : 2.9 cm

Viteza maxima : 0.1 m/s
Autonomie : 20 m

Armament :
___Armament principal :
______Tun : 3 mm, teava lunga
______Raza de actiune : 1.5 m
_________Tipuri munitie : HE Shell
_________Raza exploziei : 0.02 m
_________Raza raspandire srapnel : 0.04 m
______________________AP Shell
_________Distruge : Blindaj greu
___Armament secundar :
______Mitraliera : -
______Raza de actiune : -

Blindaj : Greu
Capacitate transport : 5

Vehicule similare :
Panzer 4

Centurion Heavy T
M48 Patton

De fapt si de drept, primul Jagdpanzer mi l-a luat prietena mea, intr-o perioada in care cautam un vehicul care sa faca fata puhoiului inamic de tancuri grele. Ca intr-o competitie reala, eu am achizitionat un Panzer Jager Elefant iar ea, un Jgpz, in paralel. Insa soarta (si numai soarta) a facut ca cel din urma sa castige competitia pentru viitorul distrugator de tancuri din inzestrarea USA: daca Elefant nu gaseam pe nicaieri, la momentul respectiv, Jgpz4 am gasit la 2 magazine.
Astfel, prima proba de foc pentru noile tancuri a avut loc in campania din Italia, in timpul bataliei de la Cassio si Linia Gustav. Cele 3 tunuri autopropulsate si masivul PanzerJager si-au facut treaba. La sfarsitul campaniei am renuntat la cel din urma si, impresionat de calitatile Jgpz4, am mai achizitionat o bucata.
De departe cel mai mare avantaj este reprezentat de profilul jos; cei 3 cm pe care ii are in inaltime ii dau tancului posibilitatea de a se camufla aproape peste tot, acest aspect fiind intarit si de camuflajul sau "natural".
Un mare dezavantaj la tunurile autopropulsate este dat de lipsa turelei, astfel, reactionand mai greu la atacuri din spate sau din flancuri.
Jgpz4 reprezinta o forta defensiva formidabila si un sprijin mobil de artilerie foarte fiabil.
La ora actuala, SUA are in inzestrare 4 Jagdpanzere4, din care 3 au participat la 6 campanii (Italia, Africa, Normandia, St.Lo, Ardeni, Berlin). Toate cele 4 tancuri se afla in componenta Diviziei 1 Blindate, insa sunt scoase din uz si pastrate in rezerva.


Prim-plan cu Jagdpanzere4, in drum spre ocuparea pozitiilor din estul Normandiei
Estul Normandiei, zona Roi spre zona Plateau, 28 Iul 2009, ora 16.58
(se pot observa,pe partea dreapta a tancurilor,campaniile in care au luptat, pana la momentul respectiv)3 Panzere4 si 3 Jagdpanzere4, desfasurandu-se in estul Normandiei, in vederea atacului
pozitiilor germane din Ardeni
Estul Normandiei, zona Plateau, 29 Iul 2009, ora 15.56


UPDATE (24 Septembrie 2011): Jagdpanzer-ele au fost retrase definitiv din stocurile armatei, avand in vedere faptul ca armata americana este intr-un proces de reorganizare si de dotare cu alte tipuri de tancuri, precum M1A1 Abrams sau M1 Abrams MT.