luni, 9 mai 2011

Fortele militare - Armata terestra - Suportul infanteriei - Ordnance Field Mortar

Suportul infanteriei


Nume: Ordnance Field Mortar
Raza de actiune: maxim 80 cm (precis pana la 60-65 cm)
Penetrare blindaj: blindaj usor (foc sustinut)

Ca si mitraliera Bren, mortierul a fost introdus in arsenalul armateu SUA in anul 2010, in timpul proiectului batalioanelor mixte.
Acest tip de mortier a fost folosit de germani,  impotriva americanilor, fiind extrem de eficient.
Ca orice piesa de artilerie cu foc indirect, aceasta este folosita, in special, impotriva tintelor mari: concentrari de vehicule, soldati, zone fortificate. Calibrul mare (3mm), face ca zona afectata de explozia obuzelor sa fie foarte mare, mortierul fiind, astfel, extrem de potrivit pentru misiuni anti-infanterie.
Teava scurta il face destul de imprecis la distante mai mari, iar profilul inalt al soldatului il face vulnerabil al focul de precizie al infanteriei sau la bombardamentele artileriei..
OFM-ul a fost folosit in Guadalcanal si Noua Guinee. In ultima dintre cele doua campanii, mortierul a fost singura piesa de artilerie pe care o avea Divizia 8 la dispozitie, fiind astfel, de o importanta vitala pentru unitate.
OFM a fost introdus in batalioanele mixte din 3 divizii, 1, 2 si 8, fiind programat sa intre si in celelalte unitati. A fost, insa retras si inlocuit de mult mai performantul Mortier calibru 3mm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu