joi, 29 noiembrie 2012

Fortele militare - Aviatia militara - Avioane de vanatoare/ interceptie - MiG 21 Fishbed A/B

Avioane de vanatoare/interceptieIn imagine, aparatul MiG-21B, inmatriculat 01, al Escadrilei 1 Vanatoare, Fortele Aeriene Rusesti


Nume: Mikoian Gurevich MiG 21 Fishbed A/B

Tip: Avion de vanatoare/interceptie/(atac la sol - limitat), cu motor reactiv
Serviciu activ: 2008

Dimensiuni:
Lungime: 12.6 cm
Inaltime: 2.8 cm
Anvergura: 6.4 cm

Viteza maxima: 2.0 m/s (1 motor)
Autonomie: 2h , la o viteza de 1.0 m/s

Rulaj:
    La decolare: ~ 1.1 metri
    La aterizare: ~ 0.8 metri (mai putin, cu parasuta de franare)

Avionica:
    Radar
           Distanta maxima de detectie: 50 metri
           Azimut: +/- 25 grade
           Elevatie: +/- 30 grade
           IFF (Interogation Friend/Foe)
    Capabilitati ECM (Electronic CounterMeasures)
    Dispersor de capcane termice si reflectori radar (Chaff/Flare)     

Armament:
    Tun de bord standard H
  Varianta MiG 21 A (2008 - 2012)
    Piloni armament: 4, cate doi sub fiecare aripa
  Varianta MiG 21 B (2012 - prezent)
    Piloni armament: 6, cate trei sub fiecare aripa
            Pana la 4 (varianta A), respectiv 6 (varianta B) rachete aer-aer cu raza scurta de actiune AIM-9 Sidewinder*
            Pana la 2 (2) rachete aer-aer cu raza medie de actiune AIM-120 AMRAAM**
            Pana la 2 (2) bombe inertiale Mk 82

            *detalii despre tipurile de armament purtate de aparatele de zbor gasiti in pagina "Capitole", la "Aviatie" - "Armament"
            **armele si munitiile pentru avioane sunt standard, indiferent de provenienta avionului (eu folosesc denumirile americane pentru armele aviatiei, in general)

Aparate similare: F-104 Starfighter, F-15H Eagle, Mirage 2000

In serviciu :
    SUA (1 MiG-21A, pentru scurt timp, capturat de la germani in timpul campaniei din Berlin)
    Germania (~8 MiG-21A, in perioada 2008-2009)
    Japonia (~8 MiG-21A, in perioada 2010-2012)
    China (2 MiG-21B)
    Rusia (4 MiG-21B)

MiG-ul 21 a aparut, in 2008, ca primul competitor serios al aparatelor de vanatoare americane, de la acea vreme (F-14 si MiG-29) si este, in prezent, cel mai numeros aparat de zbor de care dispun.
Marimea destul de mare a avionului, care cere un rulaj mai mare la sol si, implicit, o pista mai lunga de zbor, precum si faptul ca un aparat de marimea sa manevreaza destul de greu intr-un spatiu inchis de sub 18 metri patrati, m-a facut reticent in a-l introduce in serviciu. Nevoia de tehnica militara in cantitati mari a facut ca, in ciuda impedimentelor, MiG-ul sa intre in aviatia germana de razboi, cu putin inainte de debarcarea americana in Normandia, la sfarsitul anului 2008.
Printre avantajele sale se numara trenul de aterizare destul de solid si cu roti mari, ce fac posibile decolarea si aterizarea pe piste slab amenajate. De asemenea, garda inalta amelioreaza riscul accidentelor la sol, iar culoarea uniforma verde inchis ajuta extrem de mult la camuflarea avionului.
Lipsa aproape totala a detaliilor fuselajului (sunt reprezentate doar cate doua suprafete de comanda pe fiecare aripa, fara alte linii de panouri), nu este un factor foarte important pentru mine.
Plasticul din care este turnat este semiflexibil iar grosimea generala a suprafetelor avionului este destul de bine proportionata pentru o jucarie de calitatea asta.
Dupa cum am specificat mai sus, aparatul a intrat in serviciu in anul 2008, insa primul MiG-21 pe care l-am achizitionat a fost chiar in primul set de soldati pe care l-am cumparat in viata mea (in jurul anului 1998), toti soldatii si toate vehiculele din acel set  supravietuind in stare perfecta, cu exceptia MiG-ului, care a ajuns la o ruda.
Recent, am putut sa-mi dotez armatele cu MiG-uri datorita cantitatilor mari in care acesta se gaseste pe www.toysoldiersdepot.com.
In cadrul Luftwaffe, aparatul a cunoscut o folosire intensiva, insa nu a dat rezultatele asteptate. In Normandia, Ardeni si St. Lo, a fost utilizat extrem de mult ca avion de atac la sol, nepunandu-i-se calitatile de vanator in valoare (viteza, manevrarea, radarul superior). Totusi, in Normandia, dintre 4 MiG-uri folosite de nemti, niciunul nu este doborat. Altfel a stat situatia in Ardeni si St. Lo, unde Luftwaffe a exploatat mai mult calitatile de vanator ale avionului, reusind sa doboare chiar si F-uri 14 americane, insa pierzand o cantintate considerabila de MiG-uri in acest proces. Deasupra Berlinului, noile aparate, care nu aveau niciun an de cand intrasera in serviciu, au fost complet depasite de puzderia de avioane americane.
In timpul campaniei impotriva Japoniei (Guadalcanal si Noua Guinee), Fishbed-ul a cunoscut, din nou, o exploatare asidua ca avion de atac la sol, insa cu rezultate ceva mai bune, de aceasta data. In aceasta campanie, superioritatea americana in aer nu a mai putut fi realizata masand numeroase escadrile, avand in vedere dimensiunea foarte mica a aerodomurilor de pe insule. Astfel, MiG-ul a s-a putut duela cu aviatia americana de vanatoare, fara a fi in inferioritate numerica, si avand cateva victorii insemnate.
In 2012, China a fost prima natiune care a introdus, intr-o armata echipata la standarde moderne, avioane MiG-21 in escadrilele sale de aviatie (mai precis, doua avioane Fishbed, in Escadrila 76 Vanatoare, a Flotei 33 Aeriene). Aparatele au fost detasate in Burma, insa pana la data de 29 Nov. 2012, nu au fost utilizate.
Rusia si-a dotat Escadrila 1 Vanatoare cu 4 aparate MiG-21, la 24 Nov. 2012, urmand ca aceasta sa ia tot drumul Burmei, ca ajutor militar pentru China. Ambele tari folosesc varianta B a avionului, cu 6 piloni pentru armament.
La data de 30 Nov. 2012 detin 16 MiG-uri 21, niciunul in dotarea USAF.

In "Observatorul Militar" se afla un articol in desfasurare (inca de la primul numar), despre avionul in discutie, precum si numeroase alte referinte.

MiG-ul poate fi achizitionat de aici (toysoldiersdepot.com), la pretul de 1$/4 avioane, ceea ce reprezinta un chilipir, in opinia mea.