vineri, 12 iunie 2015

Fortele militare - Armata terestra - Vehicule - Merkava Mk. I

Blindate

 Merkava Mk. 1

 Merkava Mk. 2
 


Nume : Merkava Mk. 1/2

Tip : Tanc mediu multirol
Serviciu activ : 24 Nov 2012

Dimensiuni :
Lungime : 9.1 cm (10.0 cm, cu teava orientata in fata)
Latime : 4.3 cm
Inaltime : 3.3. cm

Viteza maxima : 0.13 m/s
Autonomie : 25 m

Armament :
___Armament principal :
______Tun : 2.5 mm (Mk. 1)/3.0 mm (Mk. 2), teava lunga, lisa
______Raza de actiune : 1.5 m
_________Tipuri munitie : HE Shell
_________Raza exploziei : 0.03 m
_________Raza raspandire srapnel : 0.04 m
______________________AP Shell
_________Distruge : Blindaj usor sau mediu, la distante de 1.0 m sau mai mici. Poate distruge si blindaj greu, de la distante mai mici de 0.5 m.
___Armament secundar : -


Blindaj : Mediu, cu sisteme de blindaj reactiv lateral si frontal (Mk. 1),  penetrabil de un obuz AT de 3 mm de la 0.7 m

Capacitate transport : 2-3 soldati (pe capota motorului)

Vehicule similare : M1 Abrams MT


Tancul Merkava si, in special, modelul Mk. 1, reprezinta coloana vertebrala a sistemului international de blindate medii. Desi prezent in numar mult mai mic decat contracandidatul sau, Abrams, Merkava are toate calitatile veritabile ale unui tanc mediu: tunul de calibru mare il face eficient la distante mari si impotriva blindajelor corespondente iar blindajul reactiv al variantei Mk. 1 il face mult mai rezistent la obuzele cinetice de calibre medii si mari.
Diferentele intre cele doua modele sunt reprezentate fizic de existenta blindajului reactiv pe Mk. 1 si o carena diferita, sensibil mai mare, la Mk. 2. De asemenea, turela este pozitionata ceva mai in fata la Mk. 2.
Niciunul dintre modele nu are roti, profilul scazand, astfel, considerabil, in inaltime. Turela, de asemenea, este extrem de putin inalta iar blindajul frontal, la ambele modele, este inclinat. Aceste specificatii il fac capabil sa infrunte frontal tinte net superioare, de la distante la care tunul de 2.5 mm este extrem de eficient. Calibrul superior al modelului Mk. 2 il fac mult mai potrivit pentru rolurile antitanc, pe cand Mk. 1 este mai eficient in utilizarea anti-infanterie si impotriva blindatelor usoare.
Modelul Mk. 1 este reprezentat, in general, in camuflaj verde, cu pete galbene, iar modelul Mk. 2, in camuflaj de desert, cu pete maro.

Numarul disponibil al tancurilor Merkava se incadreaza undeva in jurul sumei de 30 de bucati din ambele modele, modelul Mk. 1 fiind dominant. Cea mai mare parte a lotului este rezervata Rusiei, fiind tancul de baza dupa care aceasta isi formeaza doctrina si marile unitati de lupta.

Serviciul activ:

Burma
Tancul a intrat in servicul activ la sfarsitul anului 2012, cand Armata Rusiei a achizitionat patru vehicule de la TSD, cu scopul de a ajuta China in luptele din Burma. Cele patru tancuri (Brigada 1 Blindate) au fost oferite cu titlu de imprumut Chinei, impreuna cu o escadrila de MiG-uri 21 (4 aparate). Desi 2 tancuri au fost detasate la baza chineza din Burma, Natmaw, acestea nu au participat efectiv la lupte.

Grecia
Prima confruntare in care au fost folosite aceste tancuri a fost in Grecia, la data de 25 iulie 2014, cand, in momentul interventiei americane din Zagora, fortele paramilitare grecesti au folosit un Merkava Mk. 1 si un Panzer 4 HT ITA impotriva blindatelor americane M1 Abrams MT si M1A1 Abrams HT. Tancurile insurgentilor, desi in inferioritate numerica, reusesc sa distruga doua tancuri medii americane, fara a pierde niciunul. Unul dintre Abrams-urile medii a fost, cel mai probabil, scos din lupta de catre Merkava-ul grec. Americanii se adapteaza la conditiile frontului si, la data de 6 august, 3 Panzere 6, apartinand Batalionului 3 Blindate grele, ataca, sprijinite de infanterie si blindate usoare, principala baza a trupelor paramilitare. Intr-o confruntare scurta cu cele doua tancuri detinute de greci, in Katouna, Panzerele americane obtin victoria, eliminand cele doua blindate adverse, fara a pierde niciun Panzer. Aceasta batalie a scos in evidenta importanta superioritatii tehnice pe campul de lupta, precum si lipsa de experienta a trupelor paramilitare grecesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu