miercuri, 20 februarie 2013

Campanii - URSS - Iarino, 18 Ian 2004


URSS
Iarino, 18 Ian 2004
Comandamentul Diviziei 1 Blindate
Comandamentul reunit al Diviziei Blindate Americano-franceza


Raport

Dupa batalia de la Perm, din 17 Ian 2004, armata americana a continuat avansarea in teritoriul rusesc, fiind confruntata, o zi mai tarziu, in Iarino, de noi forte sovietice.
Linia de aparare construita de americani era ocupata de Batalionul 2, ce apartine Diviziei 1 Blindate, doua tancuri usoare AMX 30 si un vehicul de teren Willis Overland GP. La sud de aliniament s-a amenajat o baza de aprovizionare, cu o pozitie de artilerie (un tun FG10, manevrat de soldati ai Batalionului 1), doua tancuri usoare, doua Willis MGT, un Willis GP si o rezerva de doua batalioane, 1 si 120.
Linia sovietica avea amplasate 4 piese de artilerie si poztii cu aruncatoare. Ca efective umane, rusii dispuneau de un batalion (20-30 soldati), iar ca suport aveau in dotare o masina blindata.
Primii care ataca sunt rusii, care reusesc sa creeze brese in intreaga linie americana si sa cauzeze retragerea intregului efectiv american amplasat acolo. Statul Major american reactioneaza, insa, repede, trimitand toate fortele disponibile in intampinarea ofensivei rusesti, care acum ameninta si baza de aprovizionare americana. Contraatacul are succes, trupele inamice fiind anihilate, doar trei soldati predandu-se americanilor.
Cei din urma isi refac linia si dispun un prim atac asupra pozitiilor sovietice. Soldatii Batalionului 120 se lovesc de o rezistenta puternica si se retrag, pierzand o treime din efective si o automitraliera.
Al doilea atac american are acelasi rezultat, sprijinul blindat fiind afectat de tirul artileriei rusesti. Sunt pierduti inca 10 soldati americani.
Al treilea atac, organizat ca o actiune de dubla invaluire da rezultate bune, mai ales datorita faptului ca piesele de artilerie si intreaga defensiva sovietica au fost anihilate, in mare parte, in actiunile precedente. Pozitia rusilor este incercuita si complet distrusa, reusind sa fie retrasi doar un soldat si o piesa de artilerie.

Pierderi:
SUA: - Batalionul 1: 5 raniti si 6 morti (din 25 de soldati)
     - Batalionul 2: 4 raniti si 2 morti (din 10 soldati)
     - Batalionul 120: 4 raniti si 4 morti (din 15 soldati)
     - 2 tancuri usoare (AMX 30) (din 4), o automitraliera (Willis MGT) (din 2), un Willis Overland Jeep (din 2) - distruse
URSS: - doar 1 supravietuitor si 3 prizonieri capturat de americani
      - piesele de artilerie, distruse, cu exceptia uneia
      - fortificatia liniei defensive, distrusa in proportie de 50%

Nu exista materiale fotografice din timpul bataliei.


Comandantul Diviziei 1 Blindate,
General D. Eisenhower

        Catre Comandantul Suprem al Armatei SUA,
General D. MacArthur

Atasament
Harta

Raportul, in original