vineri, 18 martie 2011

Protocoale - Registrul artileriei (Primul format)

Registrul artileriei (Primul format   Februarie 2010 - Noiembrie 2010)

Protocolul pentru misiuni de foc

Data - Data solicitarii misiunii de foc
Ora - Ora solicitarii misiunii de foc (ora la care bateria trebuie sa execute misiunea, nu ora la care este solicitata misiunea)
Bateria - Informatii necesare: Indicativul bateriei, numarul si tipul gurilor de foc si unitatea (Divizia), din care face parte bateria
Obuze/piesa - Numarul de obuze trase de fiecare gura de foc si tipul acestora (AP - armor piercing, HE - high explosive, SG - smoke grenade, TF - time fuse)
Azimut (obs) - Azimutul la care se afla observatorul relativ la puctul de referinta al tintei
Aziumut (bat) - Azimutul la care se afla bateria relativ la punctul de referinta al tintei
Distanta  - Distanta aproximativa la care se afla tinta, fata de baterie (se completeaza cu 2 valori diferite, distanta precisa fiind aproximata intre acele 2 valori)
Elevatie - Elevatia pieselor de artilerie (a nu se confunda cu elevatia relifului)
Harta - Se completeaza cu o valoare notata pe harta, in puctul in care se afla tinta

Calculul azimutului

Azimutul reprezinta unghiul pe care il face segmentul determinat de locatia observatorului si locatia tintei, cu nordul geografic. Pentru calcularea azimutului tintei, un observator (Observatorul 1), foloseste o busola. Punctul zero al busolei este indreptat catre tinta. Unghiul descris de nordul indicat de busola si punctul zero al acesteia (care este indreptat spre tinta), reprezinta azimutul. In mod identic se calculeaza si pentru aflarea pozitiei tintei fata de baterie (Observatorul 2)
Azimutul poate avea valori cuprinse intre 0 (zero) si 359 de grade.

Formatul


Completat
(Mort. Bat - Baterie mortiere; 2x35 - 2 Obuziere 35)


Principiul practic

Pentru a evita orice fel de probleme de comunicare intre unitati si pentru a tine o evidenta extrem de precisa asupra oricarei actiuni (a artileriei, in acest caz), m-am decis sa definesc un sistem simplu si eficient de comanda a misiunilor de foc.

Pentru acest sistem se foloseste o busola (eu am una de tip militar, care imi inlesneste calculul azimutului), si o fisa pentru evidenta (cum e cea de mai sus).

O misiune de foc are la baza trei unitati:
1. Tinta -  o arie sau o zona punciforma ce trebuie bombardata.
2. Observatorul - unitatea sau soldatul ce solicita o misiune de foc si care transmite bateriei datele necesare lovirii tintei.
3. Bateria - unitatea militara dotata cu piese de artilerie (lansatoare de rachete, obuziere, mortiere, tunuri de camp), ce executa misiunea de foc solicitata de observator. Bateria poate avea, de asemenea, si rol de observator.

Sistemul:
O unitate se deplaseaza pe un camp de lupta sau intr-un teritoriu ostil. La un moment dat, in calea sa se poate afla un obstacol, reprezentat de o unitate inamica. Acest obstacol poate fi o unitate de infanterie, o unitate de tancuri, un lunetist, o pozitie de artilerie, o pozitie de infanterie fortificata, etc. Daca comandatul unitatii decide ca unitatea sa nu poate distruge obstacolul doar prin forta, sau daca orice incercare de a depasi sau cuceri obstacolul este respinsa de adversar, acesta poate solicita o misiune de foc.
Dupa ce se hotaraste sa solicite o misiune de foc, comandantul (sau observatorul), consulta ultima harta actualizata, in care sunt trecute pozitiile fiecarei unitati. Comandantul bateriei are la dispozitie aceleasi harti, astfel incat poztitiile atat ale bateriei cat si ale observatorului sunt cunoscute de catre fiecare in parte.
Observatorul intra in contact cu comandatul bateriei si ii comunica azimutul sau (pozitia sa fiind deja cunoscuta de comandantul bateriei), azimutul bateriei si distanta de la baterie pana la tinta (pozitia bateriei fiind deja cunoscuta observatorului), si numarul si tipul de obuze pe care bateria trebuie sa le traga asupra tintei. Comandantul bateriei calculeaza elevatia pieselor de artilerie, in functie de distanta fata de tinta si ii comunica observatorului indicativul tintei (un numar ce defineste pozitia tintei pe harta; in cazul in care observatorul mai solicita o misiune de foc impotriva aceleiasi tinte, nu mai trebuie sa specifice decat indicativul acesteia si numarul de obuze pe care bateria trebuie sa le traga). Punctul de intersectie al celor 2 azimuturi si al distantei, trasata cu un compas, reprezinta tinta.
Cand misiunea este confirmata catre observator, acesta comunica unitatii sale sa se adaposteasca, dupa care da unda verde bateriei. Aceasta executa misiunea de foc si asteapta confirmarea distrugerii tintei. In caz contrar, observatorul poate solicita alte misiuni de foc asupra aceleiasi tinte sau asupra altora.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu